Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2018 15:00

Συμπτώματα εμμηνόπαυσης: ποιά είναι και πως να τα αναγνωρίσεις

Ποιά είναι τα αρχικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης;

Η εμμηνόπαυση συμπίπτει με την μόνιμη παύση της εμμηνορρυσία εξαιτίας της εξάντλησης της φυσιολογικής δραστηριότητας των ωοθυλακίων των ωοθηκών.

Η μέση ηλικία κατά την οποία επέρχεται η εμμηνόπαυση είναι τα 51 έτη, αλλά τα πρώτα συμπτώματα μπορούν να ξεκινήσουν ακόμη και αρκετά χρόνια πριν, για να επιδεινωθούν με την πάροδο του χρόνου.

Η εμμηνόπαυση είναι διαφορετική από γυναίκα σε γυναίκα, τα συμπτώματα και η αίσθηση είναι διαφορετικά για την κάθε μία.

Υπάρχουν γυναίκες που δεν συνειδητοποιούν τις αλλαγές που συμβαίνουν και γυναίκες που παραπονιούνται για συμπτώματα λιγότερο ή περισσότερο ενοχλητικά.

Το γεγονός ότι οι ορμονικές αλλαγές χαρακτηρίζουν αυτή την περίοδο, καθορίζει μια σειρά από προβλήματα, όπως η οστεοπόρωση, οι καρδιαγγειακές παθήσεις κ.α.

Παρότι λοιπόν κάθε γυναίκα αντιπροσωπεύει ένα ξεχωριστό σύμπαν, υπάρχουν μερικά συμπτώματα που είναι κοινά.

Αρχικά συμπτώματα εμμηνόπαυσης

Οι πρώτες ενδείξεις είναι οι κλασσικές εξάψεις, οι νυχτερινές εφιδρώσεις, οι ταχυκαρδίες, οι κεφαλαλγίες, η αϋπνία, η ανησυχία, η ευερεθιστότητα και οι διαταραχές της έμμηνης ρύσης (κύκλοι πιο σύντομοι και συχνοί ή αντίθετα, πιο μεγάλοι και άφθονοι).

Πριν την εγκατάσταση της εμμηνόπαυσης, μπορεί να έχουμε την απώλεια της εμμηνορρυσίας μερικούς μήνες, σημάδι ότι τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, που διέπουν τον κύκλο, αρχίζουν να μειώνονται.

Αποτελέσματα της εμμηνόπαυσης

Οι αισθητικές επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης, όπως η αύξηση του σωματικού βάρους και η ξηρότητα των μαλλιών και του δέρματος, που γίνεται ολοένα λιγότερο ελαστικό και με ρυτίδες, εξαιτίας της μείωσης του κολλαγόνου και της ελαστίνης, παρουσιάζονται αργότερα.

Μεταξύ των συμπτωμάτων που παρουσιάζονται σε δεύτερο χρόνο, είναι η αύξηση του κολπικού pΗ, η ατροφία του κόλπου -με συνέπεια την ξηρότητα του κόλπου- και οι διαταραχές του ουροποιητικού συστήματος όπως η ακράτεια (ιδιαίτερα από προσπάθεια όπως π.χ. με το γέλιο, το φτέρνισμα), εξαιτίας των αλλαγών της ουροδόχου κύστεως και της ουρήθρας.

Ακόμα και οι οστικοί πόνοι είναι διαταραχές αρκετά συχνές, ένδειξη οστεοπόρωσης και μυϊκής χαλάρωσης, ιδιαίτερα των μυών της σπονδυλικής στήλης, κατάσταση που μπορεί να βελτιωθεί με την αθλητική δραστηριότητα.

Με την μείωση των οιστρογόνων, αυτές οι λίγες ανδρικές ορμόνες που παράγονται επίσης από τις γυναίκες, παίρνουν το πάνω χέρι κι έτσι κάποιες γυναίκες παρουσιάζουν τριχοφυΐα στο πηγούνι.

Όπως τα μαλλιά έτσι και τα νύχια, μπορούν να αδυνατίσουν, οπότε και σπάνε πιο εύκολα, ενώ το στήθος, εξαιτίας της εξαφάνισης του αδενικού ιστού, γίνεται πιο μικρό και λιγότερο σφριγηλό.

Τέλος, μερικές γυναίκες, αναφέρουν ότι η κοιλιά γίνεται πιο εμφανής και έντονη.

Αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης

Για την αντιμετώπιση των ανεπιθύμητων συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, πρέπει να κρατάμε υπό έλεγχο τη διατροφή και τον τρόπο ζωής γενικά, αποφεύγοντας την καθιστική ζωή που προδιαθέτει στα κατάγματα και στις καρδιαγγειακές παθήσεις, την αλόγιστη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και το κάπνισμα, που επιταχύνει την εμφάνιση της εμμηνόπαυσης ακόμα και κατά 2 χρόνια, καθώς ευνοεί την παύση της ωοθηκικής λειτουργίας.

Ακολουθήστε μας στο Instagram για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας. 

forma

prosfora

Δείτε το βίντεο

Η Φιλοσοφία του Ιατρείου μας

Πάντα με σεβασμό, ευαισθησία και αλληλεγγύη στη γυναικεία φύση, σε συνδυασμό με την επιστημονική κατάρτηση και εμπειρία, αφιερώνω όσο χρόνο χρειάζεται, για την κατανόηση και επίλυση όλων όσων σας προβληματίζουν.