Δευτέρα, 04 Μαΐου 2020 08:23

Έρευνα: η άσκηση «σύμμαχος» της ψυχικής υγείας των γυναικών σε εμμηνόπαυση

Nεότερη έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει το γεγονός ότι η σωματική άσκηση συμβάλλει στη βελτίωση της ψυχικής υγείας των γυναικών που διανύουν την εμμηνόπαυση.

Πιο συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Menopause  καταγράφουν  ότι τα υψηλά επίπεδα σωματικής άσκησης συνδέονται με λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης, αυξημένη ικανοποίηση από τη ζωή και υψηλότερη θετική επιρροή στις γυναίκες που διανύουν την εμμηνόπαυση. Η εν λόγω έρευνα είναι μέρος της μελέτης ERMA ( Estrogenic Regulation of Muscle Apoptosis), στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 1.000 γυναίκες ηλικίας 47-55 ετών που ζούσαν στο Jyväskylä της Φινλανδίας.

«Σύμφωνα με την έρευνά μας, οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες είχαν περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης από όσες βρίσκονταν πριν ή κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Την ίδια στιγμή, ούτε καθεαυτή η εμμηνόπαυση σχετίστηκε με θετικά στοιχεία ψυχικής υγείας», αναφέρει ο διδακτορικός φοιτητής Dmitriy Bondarev από το Ερευνητικό Κέντρο Γεροντολογίας του Πανεπιστημίου του Jyväskylä, στη Φινλανδία.

«Οι σωματικά δραστήριες γυναίκες είχαν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης, υψηλότερο βαθμό θετικής επιρροής και ήταν πιο ικανοποιημένες από τη ζωή σε σχέση με τις μη δραστήριες γυναίκες. Ως εκ τούτου, το να είναι μια γυναίκα σωματικά δραστήρια κατά τη διάρκεια της μετάβασης στην εμμηνόπαυση μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των αρνητικών στοιχείων της περιόδου στην συμπτωματολογία της κατάθλιψης και στην ενσωμάτωση θετικής ψυχικής κατάστασης», εξηγεί ο Δρ. Bondarev.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μετάβαση στην εμμηνόπαυση περιλαμβάνει τρία στάδια: Αναλυτικότερα, η προεμμηνόπαυση ξεκινά 5-10 χρόνια πριν την εμμηνόπαυση με σταδιακή εμφάνιση ανωμαλιών στον εμμηνορρυσιακό κύκλο. Η περιεμμηνόπαυση είναι η περίοδος πριν την τελευταία έμμηνο ρύση, όταν η λειτουργία των ωαρίων εξασθενεί αισθητά. Ωστόσο, η συσχέτιση εμμηνόπαυσης και ψυχολογικής λειτουργίας στις γυναίκες μέσης ηλικίας δεν έχει ακόμη διερευνηθεί επαρκώς.

Σε κάθε περίπτωση, τα ευρήματα της παρούσας μελέτης καταδεικνύουν ότι ανεξάρτητα από την κατάσταση της εμμηνόπαυσης, η σωματική άσκηση επιδρά θετικά στην ψυχική υγεία των γυναικών μέσης ηλικίας.

Διαβάστε εδώ για την αποτελεσματική δράση του MonaLisa Touch, την  πιο σύγχρονη λύση για τις γυναίκες σε εμμηνόπαυση.

Ακολουθήστε μας στο Instagram για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας. 

forma

prosfora

Δείτε το βίντεο

Η Φιλοσοφία του Ιατρείου μας

Πάντα με σεβασμό, ευαισθησία και αλληλεγγύη στη γυναικεία φύση, σε συνδυασμό με την επιστημονική κατάρτηση και εμπειρία, αφιερώνω όσο χρόνο χρειάζεται, για την κατανόηση και επίλυση όλων όσων σας προβληματίζουν.