Πέμπτη, 05 Νοεμβρίου 2020 15:32

Έρευνα: Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν από καρδιαγγειακά στην εμμηνόπαυση;

Νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Pennsylvania συνδέει τον αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων με τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης οφείλονται στη μεταβολή των επιπέδων οιστρογόνων και προγεστερόνης. Οι εξάψεις, οι οποίες  αποτελούν το βασικό σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης, αν και επιβαρύνουν σημαντικά την καθημερινότητα μιας γυναίκας, προκαλώντας κόπωση και δυσκολία στη συγκέντρωση, δεν φάνηκε να σχετίζονται με επιπτώσεις στην υγεία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της νέας μελέτης του Πανεπιστημίου της Pennsylvania.

Διαπιστώθηκε ωστόσο, ότι οι γυναίκες που βιώνουν δύο ή περισσότερα, μέτρια προς σοβαρά συμπτώματα εμμηνόπαυσης, διατρέχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Παράλληλα, οι ερευνητές διερεύνησαν, αν τα συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D συνέβαλαν στη μείωση του κινδύνου, αλλά δεν βρέθηκαν σχετικά στοιχεία.

Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μεταξύ των οποίων οι εξάψεις, η νυχτερινή εφίδρωση, οι εναλλαγές στη διάθεση, η ξηρότητα του κόλπου, η ευαισθησία στο στήθος, οι ημικρανίες και οι συχνές αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας. πυροδοτούν επιπρόσθετους κινδύνους για καρδιακές παθήσεις.

«Διαπιστώσαμε ότι ακόμα και οι έντονες εξάψεις δεν σχετίζονταν με άλλες παρενέργειες όταν συμβαίνουν μεμονωμένα. Όταν, όμως, συνυπάρχουν με άλλα μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα εμμηνόπαυσης, παρατηρήθηκε συσχετισμός με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων», αναφέρει ο Δρ. Matthew Nudy από το Ιατρικό Κέντρο Hershey του Πανεπιστημίου της Pennsylvania.

«Με τις καρδιακές παθήσεις να παραμένουν η νούμερο ένα αιτία θανάτου των γυναικών, μελέτες σαν αυτή αποδεικνύονται ανεκτίμητες. Οι πάροχοι υγείας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από μια απλή ενόχληση και ότι οι γυναίκες που βιώνουν αυτά τα συμπτώματα μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Επομένως, ο εντοπισμός αυτών των γυναικών είναι σημαντικός ώστε να μπορέσουν να εφαρμοστούν στρατηγικές περιορισμού του κινδύνου», καταλήγει ο Δρ. Nudy.

Σημειώνεται ότι τα ευρήματα παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης της Εταιρείας Εμμηνόπαυσης της Βόρειας Αμερικής για το 2020.

Η γυναικολόγος Σοφία Καλογήρου είναι πάντα δίπλα σας για να σας εξηγήσει τις μεταβολές που βιώνει στο σώμα και την ψυχολογία της μια γυναίκα κατά το στάδιο της εμμηνόπαυσης και από κοινού να βρείτε τον τρόπο να αντιμετωπίσετε ανώδυνα αυτά τα συμπτώματα που ενδέχεται να επιβαρύνουν την καθημερινότητά σας.

Για αναλυτική ενημέρωση πάνω στο θέμα της εμμηνόπαυσης πατήστε εδώ ή επικοινωνήστε μαζί μας στο 210 77 10 386.

Ακολουθήστε μας στο Instagram για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας. 

forma

prosfora

Δείτε το βίντεο

Η Φιλοσοφία του Ιατρείου μας

Πάντα με σεβασμό, ευαισθησία και αλληλεγγύη στη γυναικεία φύση, σε συνδυασμό με την επιστημονική κατάρτηση και εμπειρία, αφιερώνω όσο χρόνο χρειάζεται, για την κατανόηση και επίλυση όλων όσων σας προβληματίζουν.