Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021 12:43

Υπέρταση και εμμηνόπαυση: Ποιος ο ρόλος της άθλησης;

Η μετάβαση στην εμμηνόπαυση συνοδεύεται από απώλεια οιστρογόνων και αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπέρτασης μπορούν να δουν σημαντική βελτίωση στην κατάσταση της υγείας τους από την ενασχόληση με ένα ομαδικό άθλημα, δύο φορές την εβδομάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας Δανών επιστημόνων, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «American Journal of Physiology».

Αναλυτικότερα, στη μελέτη των επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης  έλαβαν μέρος δύο ομάδες μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών, μία με υψηλή αρτηριακή πίεση και μια ομάδα ελέγχου με φυσιολογική αρτηριακή πίεση, οι οποίες συμμετείχαν δύο φορές την εβδομάδα σε προπόνηση floorball (είδος χόκεϊ) επί 10 εβδομάδες.

Τα αποτελέσματα της μελέτης φανέρωσαν  ότι στις γυναίκες με υπέρταση η προπόνηση μείωσε την σκληρότητα των αγγείων και οδήγησε σε μείωση της αρτηριακής πίεσης κατά 15 mmHg (συστολική) και 9 mmHg (διαστολική) στις υπερτασικές γυναίκες, μια σημαντική μείωση που αντιστοιχεί σε 40% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα και 30% από στεφανιαία νόσο.

Από την πλευρά τους, οι γυναίκες με φυσιολογική αρτηριακή πίεση παρουσίασαν ελαφρώς αυξημένες τιμές κατά την έναρξη της μελέτης, πράγμα που θεωρείται σύνηθες σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που δεν είναι δραστήριες. Και σε αυτές όμως, παρατηρήθηκε μια αξιόλογη μείωση 10 mmHg στη συστολική αρτηριακή πίεση λόγω της προπόνησης.

«Η μελέτη αποδεικνύει ότι τα ομαδικά αθλήματα είναι μια πολύ αποτελεσματική μορφή άσκησης για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και αρκούν μόνο δύο προπονήσεις την εβδομάδα για σημαντικές βελτιώσεις στην αρτηριακή πίεση, την αγγειακή λειτουργία και τη σύνθεση του σώματος», σχολιάζει ο καθηγητής και συγγραφέας της μελέτης, Thomas P. Gunnarsson.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ομαδικά αθλήματα βελτιώνουν την αγγειακή λειτουργία στις γυναίκες με υψηλή αρτηριακή πίεση, ακόμα και αρκετά χρόνια μετά την έναρξη της εμμηνόπαυσης.

Τέλος, ένα ακόμη άξιο αναφοράς  εύρημα της μελέτης είναι ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες μείωσαν κατά 10% το σπλαχνικό λίπος, το «επικίνδυνο» λίπος που περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα, ενώ  παράλληλα μειώθηκε και η συνολική μάζα λίπους κατά μισό κιλό.

Όπως μας εξηγεί η γυναικολόγος, Σοφία Καλογήρου για την αντιμετώπιση των ανεπιθύμητων συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, πρέπει να προσέχουμε τη διατροφή μας και τον τρόπο ζωής μας γενικά, αποφεύγοντας την καθιστική ζωή που προδιαθέτει στα κατάγματα και στις καρδιαγγειακές παθήσεις, την αλόγιστη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και το κάπνισμα.

Για αναλυτική ενημέρωση πάνω στο θέμα της εμμηνόπαυσης πατήστε εδώ ή επικοινωνήστε μαζί μας στο 210 77 10 386.

Ακολουθήστε μας στο Instagram για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας. 

forma

prosfora

Δείτε το βίντεο

Η Φιλοσοφία του Ιατρείου μας

Πάντα με σεβασμό, ευαισθησία και αλληλεγγύη στη γυναικεία φύση, σε συνδυασμό με την επιστημονική κατάρτηση και εμπειρία, αφιερώνω όσο χρόνο χρειάζεται, για την κατανόηση και επίλυση όλων όσων σας προβληματίζουν.