Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2021 16:34

Έρευνα: Πώς η υπέρταση κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει μακροπρόθεσμα τη μνήμη;

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Neurology», οι γυναίκες που είχαν διαγνωσθεί με υπέρταση ή προεκλαμψία κατά το δεύτερο μισό της εγκυμοσύνης τους, είναι περισσότερο επιρρεπείς στην απώλεια μνήμης και στις μαθησιακές δυσκολίες, ακόμα και δεκαπέντε χρόνια μετά τον τοκετό.

Στην έρευνα συμμετείχαν 596  γυναίκες που γέννησαν 15 περίπου χρόνια πριν. Από τις 596, το 18% παρουσίασε υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της κύησης. Οι ερευνητές διεξήγαγαν μία σειρά δοκιμών για την αξιολόγηση της γνωστικής λειτουργίας των γυναικών και σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η μνήμη και οι δυνατότητες μάθησης, ήταν ελαφρώς χειρότερες στις γυναίκες που είχαν υπέρταση στην εγκυμοσύνη.

Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ομοφωνία στην επιστημονική κοινότητα ως προς τη συσχέτιση των δύο καταστάσεων, η επικρατέστερη θεωρία πρεσβεύει ότι τα αίτια του φαινομένου ανιχνεύονται στην άμεση σχέση της καρδιαγγειακής υγείας και της υγείας του εγκεφάλου.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αν έχετε ή είχατε υπέρταση στην εγκυμοσύνη  ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε τη μνήμη σας είναι η πρόληψη.

Ας δούμε μερικές συμβουλές που συμβάλλουν στην ενίσχυση της γνωστικής λειτουργίας του εγκεφάλου:

Υγιές σωματικό βάρος

Είναι ήδη γνωστό ότι η παχυσαρκία συνδέεται με μια σειρά από επιβλαβείς επιδράσεις στο σώμα,  αλλά νεότερες μελέτες φανερώνουν ότι τα παραπανίσια κιλά μπορούν επίσης, να επηρεάσουν τη δομή του εγκεφάλου.

Γι’ αυτό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, φροντίστε να παρακολουθείτε συστηματικά το βάρος σας και να ακολουθείτε τις διατροφικές οδηγίες του γιατρού σας.

Υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή

Η διατροφή έχει σημαντική επίδραση στην υγεία του εγκεφάλου μας, ιδιαίτερα όσο περνούν τα χρόνια. Ενισχύστε την υγεία του εγκεφάλου σας, εντάσσοντας στο διαιτολόγιό σας τροφές όπως η ρόκα, τα μύρτιλα, ο κρόκος αυγού, το ελαιόλαδο, ο σολομός και τα καρύδια.

Ενυδάτωση

Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, κούραση και απώλεια συγκέντρωσης, επηρεάζοντας τη νοητική εγρήγορση και κατά συνέπεια την απόδοσή μας.

Ξεκούραση

Ο μειωμένος ύπνος ή η στέρησή του μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής ενός ατόμου, καθώς οδηγεί σε μείωση της παραγωγικότητάς του, επηρεάζει αρνητικά τη μνήμη, ενώ αυξάνει σε πολλές περιπτώσεις και τη νευρικότητά του. Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την αφομοίωση νέων γνώσεων και για τη σωματική και ψυχική μας ευεξία.

Άσκηση

Η σωματική δραστηριότητα έχει θετική επιρροή σε συγκεκριμένες λειτουργίες του εγκεφάλου όπως αυτές που σχετίζονται με τη μάθηση και τη μνήμη. Για παράδειγμα, σχετική μελέτη σε ενήλικες 55 έως 80 ετών φανέρωσε ότι όσοι ασκούνταν τακτικά είχαν τέσσερις φορές καλύτερες επιδόσεις σε γνωστικά τεστ συγκριτικά με όσους δεν ασκούνταν.

Η γυναικολόγος Σοφία Καλογήρου είναι πάντα δίπλα σας στο ταξίδι της εγκυμοσύνης, απαντώντας σε κάθε απορία σας και δίνοντάς σας χρήσιμες συμβουλές, με στόχο τη διασφάλιση της υγείας του μωρού σας και της δικής σας.

Μη διστάσετε να επικοινωνήστε μαζί μας στο 210 77 10 386, αν κάτι σας ανησυχεί.

Ακολουθήστε μας στο Instagram για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας. 

forma

prosfora

Δείτε το βίντεο

Η Φιλοσοφία του Ιατρείου μας

Πάντα με σεβασμό, ευαισθησία και αλληλεγγύη στη γυναικεία φύση, σε συνδυασμό με την επιστημονική κατάρτηση και εμπειρία, αφιερώνω όσο χρόνο χρειάζεται, για την κατανόηση και επίλυση όλων όσων σας προβληματίζουν.