Τρίτη, 13 Απριλίου 2021 14:14

Έρευνα: Μπορεί το έμβρυο να νιώσει πόνο;

Oι μέλλουσες μητέρες έχουν πολλές απορίες σχετικά με την εγκυμοσύνη, πολλές από τις οποίες εκπορεύονται από την ανησυχία τους να φέρουν στον κόσμο ένα απόλυτα υγιές μωράκι. Ανάμεσα σε αυτές, εξέχουσα θέση έχει η απορία πολλών γυναικών σχετικά με το αν το έμβρυο μπορεί να βιώσει πόνο μέσα στην κοιλιά. Αν και πλέον αρκετές μελέτες συνηγορούν στο ότι η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι καταφατική, εξακολουθεί να μην υπάρχει συναίνεση για το χρονικό σημείο της εγκυμοσύνης κατά το οποίο το έμβρυο αποκτά συνείδηση του πόνου.

Τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας

Το θέμα του εμβρυϊκού πόνου μελετήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Σαν Ντιέγκο.

Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές εξέτασαν 360 άρθρα που δημοσιεύθηκαν σε ιατρικά περιοδικά και κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα: «Ο πόνος είναι μια υποκειμενική αισθητηριακή και συναισθηματική εμπειρία που απαιτεί την παρουσία συνείδησης για να επιτρέψει την αναγνώριση ενός ερεθίσματος ως δυσάρεστη». Με άλλα λόγια, το ερέθισμα του πόνου απαιτεί αναγνώριση.

Κι αυτή έρχεται σε μια πολύ συγκεκριμένη στιγμή κατά την ανάπτυξη του εμβρύου, όταν πλέον πλησιάζει η μεγάλη στιγμή του ερχομού του στη ζωή.

Οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πριν από τη γέννηση, το μωρό τους μπορεί να μυρίζει, να δοκιμάζει, να αισθάνεται και να ακούει. Μπορεί επίσης, να μαθαίνει. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να μιλάτε ή ακόμη και να τραγουδάτε στο μωρό σας, καθώς το τραγούδι όπως κι η ομιλία αυξάνουν τη σύνδεση μεταξύ εμβρύου και γονιού.

Μια εξίσου σημαντική συμβουλή που πρέπει να θυμάστε, αφότου γεννηθεί το μωράκι σας, είναι ότι  η φυσική αφή είναι ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση νευρικών οδών που βοηθούν τα μωρά να αισθάνονται ασφαλή. Κατά συνέπεια, η επαφή δέρμα με δέρμα ανάμεσα στο μωρό και τους γονείς είναι το κλειδί  που οδηγεί κάθε βρέφος που παρουσίασε πόνο ή τραύμα στη μήτρα να βιώσει ασφάλεια και γαλήνη. Η απτική επαφή μεταφράζεται σε περισσότερη οξυτοκίνη, μια ορμόνη που συνδέεται με το αίσθημα αγάπης και σύνδεσης και σε λιγότερη κορτιζόλη, η οποία σχετίζεται με αρνητικές καταστάσεις, όπως το ‘άγχος και ο πόνος.

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 210 77 10 386 για κάθε απορία σχετικά με την εγκυμοσύνη σας.

Η γυναικολόγος Σοφία Καλογήρου, επενδύοντας στις ουσιαστικές και αληθινές σχέσεις με τις ασθενείς της, θα βρίσκεται πάντα δίπλας σας στο ταξίδι της εγκυμοσύνης σας, ώστε να διασφαλίσει την υγεία του μωρού σας και τη δική σας.

Ακολουθήστε μας στο Instagram για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας. 

forma

prosfora

Δείτε το βίντεο

Η Φιλοσοφία του Ιατρείου μας

Πάντα με σεβασμό, ευαισθησία και αλληλεγγύη στη γυναικεία φύση, σε συνδυασμό με την επιστημονική κατάρτηση και εμπειρία, αφιερώνω όσο χρόνο χρειάζεται, για την κατανόηση και επίλυση όλων όσων σας προβληματίζουν.