Τρίτη, 25 Μαΐου 2021 08:42

Έρευνα: Πώς η νυχτερινή εργασία συνδέεται με την εμφάνιση ενδομητρίωσης;

Μια νέα μελέτη, η οποία φέρει την υπογραφή ερευνητριών του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) συνδέει την νυχτερινή  εργασία με την ακανόνιστη περίοδο στις γυναίκες και την αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης ενδομητρίωσης.

Αναλυτικότερα, η έρευνα με επικεφαλής την καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, κ. Εύα Κασσή και τις Δρες Αγγελική Καραπαναγιώτη και Νάργιες Νασίρι-Ανσάρι, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η δουλειά τα βράδια οδηγεί σε μεταβολές στην έκφραση ορισμένων γονιδίων, με αποτέλεσμα τις ορμονικές διαταραχές και την αυξημένη πιθανότητα ενδομητρίωσης.

Η ενδομητρίωση είναι μία γυναικεία ασθένεια που προκαλείται από την ανώμαλη συσσώρευση κυττάρων του ενδομητρίου (ο εσωτερικός χιτώνας της μήτρας), έξω από τη μήτρα.

Εμφανίζεται περίπου στο 10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας παγκοσμίως, με συμπτώματα που μπορεί να ποικίλουν από σχεδόν ανεπαίσθητα μέχρι πολύ σοβαρά. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, η ενδομητρίωση μπορεί να είναι επώδυνη και να προκαλέσει στειρότητα, αποβολή και έκτοπη κύηση.

Η νέα έρευνα διερεύνησε τη γονιδιακή έκφραση σε 27 ασθενείς με επιβεβαιωμένη ενδομητρίωση των ωοθηκών. Η κ. Κασσή ανέφερε ότι η νέα μελέτη επιβεβαίωσε τις κλινικές ενδείξεις πως οι διαταραχές στο «βιολογικό ρολόι» (κιρκάδιο ρυθμό) λόγω της νυχτερινής βάρδιας, μπορούν να σχετιστούν με την ενδομητρίωση λόγω των μεταβολών που επέρχονται στην έκφραση των γονιδίων (Clock, CRY1 και PER-2) στο ενδομήτριο.

Σημειώνεται ότι η έρευνα παρουσιάστηκε στο 23ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ενδοκρινολογίας (e-ECE 2021).

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 210 77 10 386 για κάθε απορία πάνω στο πρόβλημα της ενδομητρίωσης.

Η γυναικολόγος Σοφία Καλογήρου είναι στη διάθεσή σας για να σας ενημερώσει για τη θεραπεία της ενδομητρίωσης και να σας προτείνει εξατομικευμένα την κατάλληλη μέθοδο αντιμετώπισης, καθώς η επιστήμη συνεχώς προσθέτει στη φαρέτρα της νέα «όπλα», βελτιώνοντας  την ποιότητα ζωής των γυναικών που ταλαιπωρούνται από τη νόσο.

Ακολουθήστε μας στο Instagram για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας. 

forma

prosfora

Δείτε το βίντεο

Η Φιλοσοφία του Ιατρείου μας

Πάντα με σεβασμό, ευαισθησία και αλληλεγγύη στη γυναικεία φύση, σε συνδυασμό με την επιστημονική κατάρτηση και εμπειρία, αφιερώνω όσο χρόνο χρειάζεται, για την κατανόηση και επίλυση όλων όσων σας προβληματίζουν.