Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021 15:46

Αύξηση βάρους και εμμηνόπαυση: Πού οφείλεται;

Είναι απολύτως φυσιολογικό οι γυναίκες όταν περνούν το κατώφλι της κλιμακτηρίου να έρχονται αντιμέτωπες με αλλαγές στον οργανισμό τους, στη διάθεσή τους, στο σώμα και το βάρος τους.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Οι ορμονικές αλλαγές που βιώνουν οι γυναίκες κατά την κλιμακτήριο, την προ-εμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση, έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του βάρους τους.

Διατροφικές απαιτήσεις ως συνέπεια των ορμονικών αλλαγών

Η όρεξη της γυναίκας αυξάνεται, επιθυμεί υδατάνθρακες και γλυκόζη, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο λιπώδης ιστός στην περιοχή της κοιλιάς.

Η χοληστερόλη, από την οποία παράγονται όλες οι ορμόνες, αυξάνεται επίσης, ώστε να οδηγήσει σε παραγωγή οιστρογόνων.

Ταυτόχρονα, οι περισσότερες γυναίκες δυσκολεύονται να κοιμηθούν.

Ψυχολογικές επιπτώσεις

Παρότι το βάρος αυξάνεται όταν προσλαμβάνουμε περισσότερες θερμίδες από όσες καταναλώνουμε, κατά την εμμηνόπαυση, η αύξηση αυτή προκαλεί σημαντική απογοήτευση στη γυναίκα, καθώς φαίνεται πως προκύπτει από το πουθενά. Ενώ φαινομενικά δεν αλλάζει η ποσότητα του φαγητού που καταναλώνει, η γυναίκα διαπιστώνει ότι αυξάνει η περιφέρεια της μέσης της.

Τι θα μπορούσατε να κάνετε για να ‘’κόψετε’’ τη φόρα του σωματικού σας βάρους;

Η Academy of Nutrition and Dietetics προσφέρει μερικές απλές συμβουλές για να γλιτώσετε από τα περιττά κιλά στην εμμηνόπαυση:

  • Προσπαθήστε να παραμείνετε δραστήριες και να ασκείστε τακτικά. Τόσο οι αεροβικές όσο και οι ασκήσεις με ελαφρά βάρη θα σας βοηθήσουν πολύ.
  • Περιορίστε κατά περίπου 200 τις συνολικές θερμίδες που καταναλώνετε καθημερινά. Προσπαθήστε να τρώτε θρεπτικά σνακ με μπανάνες, βατόμουρα, πράσινα λαχανικά, σόγια, σολομό, τροφές ολικής άλεσης, γιαούρτι και πίνετε άφθονο νερό.
  • Περιορίστε το αλκοόλ και το αλάτι.

γυναικολόγος, Σοφία Καλογήρου είναι πάντα στη διάθεσή σας για να σας δώσει χρήσιμες συμβουλές για τη γυναικολογική σας υγεία. Για αναλυτική ενημέρωση πάνω στο θέμα της εμμηνόπαυσης και τα συμπτώματά της πατήστε εδώ ή επικοινωνήστε μαζί μας στο 210 77 10 386.

Ακολουθήστε μας στο Instagram για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας. 

forma

prosfora

Δείτε το βίντεο

Η Φιλοσοφία του Ιατρείου μας

Πάντα με σεβασμό, ευαισθησία και αλληλεγγύη στη γυναικεία φύση, σε συνδυασμό με την επιστημονική κατάρτηση και εμπειρία, αφιερώνω όσο χρόνο χρειάζεται, για την κατανόηση και επίλυση όλων όσων σας προβληματίζουν.