Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου 2021 13:41

Έρευνα επιβεβαιώνει τη σημασία του φυσιολογικού τοκετού σε σχέση με την καισαρική

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι ο τρόπος που μια γυναίκα επιλέγει να γεννήσει είναι απόλυτα προσωπική επιλογή της.

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι ο τρόπος που μια γυναίκα επιλέγει να γεννήσει είναι απόλυτα προσωπική επιλογή της.

Είναι ίσως η πιο μαγική στιγμή της ζωής της, η στιγμή της γέννας και φυσικά, αν δεν υπάρχουν άλλοι- ιατρικοί- λόγοι, είναι δική της επιλογή ο τρόπος που θα επιλέξει να γεννήσει. Το σώμα της της ανήκει. Ωστόσο, με εξαίρεση όλες εκείνες τις ιατρικές ενδείξεις που επιβάλλουν να γίνει καισαρική τομή, ο φυσιολογικός τοκετός είναι ο αρχικός στόχος σε κάθε εγκυμοσύνη.

Καισαρική vs φυσιολογικός τοκετός

Στους λόγους που ο φυσιολογικός τοκετός υπερέχει της καισαρικής, έρχεται να προστεθεί ένας ακόμα, ο οποίος είναι πραγματικά σπουδαίος. Και μας αφορά άμεσα, από τη στιγμή που σύμφωνα με μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (2017), οι καισαρικές που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα ετησίως, είναι διπλάσιες σε αριθμό απ’ ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη και πολλαπλάσιες από το αποδεκτό όριο του ίδιου του ΠΟΥ.

Το καλό των  «κακών» βακτηρίων

Όταν βγαίνει ένα μωρό από το σώμα της γυναίκας, πολλά ακόμα περίεργα πράγματα ακολουθούν τον ίδιο δρόμο. Το αμνιακό υγρό, ο πλακούντας, αλλά και μερικά υγρά, για τα οποία θεωρείται εξαιρετικά άβολα να μιλάς. Κι όμως, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το The Economist, τα βρέφη που γεννιούνται με τη μέθοδο της καισαρικής τομής δεν έρχονται σε επαφή με τα βακτήρια που υπάρχουν στα κόπρανα της μητέρας τους κι αυτό είναι κακό. Γιατί τα βακτήρια αυτά, είναι πολύτιμα για την υγεία του παιδιού καθώς συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού του.

Πως καταλήγουμε σε αυτή τη διαπίστωση;

Ο τρόπος που έγινε αυτή η διαπίστωση έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Σύμφωνα με το άρθρο, για χρόνια οι επιστήμονες προσπαθούσαν να βελτιώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα των βρεφών που είχαν γεννηθεί με καισαρική αφήνοντας στα πρόσωπά τους βακτήρια που συνέλεξαν από τον κόλπο της μητέρας τους. Ο τρόπος δεν ήταν ο κατεξοχήν φυσιολογικός, οπότε από τη διαδικασία παραλειπόταν η επαφή με τα κόπρανα της μητέρας και κατ’ επέκτασιν με τα συγκεκριμένα βακτήρια.

Ο φυσιολογικός τοκετός κερδίζει εκεί που η καισαρική χάνει

Ώσπου πολύ πρόσφατα, οι ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Ελσίνκι επανεκκίνησαν τη μελέτη ταΐζοντας τα νεογέννητα με βακτήρια από το έντερο της μητέρας, με τη μορφή εμποτισμένου υγρού μέσα στο μητρικό γάλα. Τα αποτελέσματα ήταν πολύ θετικά και το συμπέρασμα που προέκυψε για ακόμα μια φορά είναι πως τα βρέφη που γεννιούνται κολπικα και άρα περνούν μέσα από τον πυελογεννητικό σωλήνα της μητέρας τους, έρχονται σε επαφή με «καλά βακτήρια», τα οποία ενισχύουν την καλή τους υγεία για την υπόλοιπη ζωή τους.

Συγκεκριμένα η έκθεση των νεογνών στα συγκεκριμένα φορτία βακτηρίων θωρακίζει από διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος όπως είναι οι αλλεργίες και ο διαβήτης τύπου 1.

Τα συγκεκριμένα συστατικά της χλωρίδας του εντέρου της μητέρας εμπλέκονται επίσης στην πέψη ορισμένων τροφίμων που περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες και κάπως έτσι οι γιατροί σχετίζουν τη μη επαφή των βρεφών με τα εν λόγω βακτήρια ακόμα και με την εμφάνιση παχυσαρκίας στη μετέπειτα ζωή τους.

Αν οι παραπάνω λόγοι δεν σας φαίνονται αρκετοί ή αν οι σκέψεις σας γύρω από την καισαρική και τον φυσιολογικό τοκετό, σας έχουν δημιουργήσει σύγχυση μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον ιατρό που εμπιστεύεστε.

γυναικολόγος, Σοφία Καλογήρου είναι πάντα στη διάθεσή σας για να σας δώσει χρήσιμες συμβουλές για τη γυναικολογική σας υγεία.

Για αναλυτική ενημέρωση από άφορα την εγκυμοσύνη επικοινωνήστε μαζί μας στο 210 77 10 386.

Ακολουθήστε μας στο Instagram για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας. 

forma

prosfora

Δείτε το βίντεο

Η Φιλοσοφία του Ιατρείου μας

Πάντα με σεβασμό, ευαισθησία και αλληλεγγύη στη γυναικεία φύση, σε συνδυασμό με την επιστημονική κατάρτηση και εμπειρία, αφιερώνω όσο χρόνο χρειάζεται, για την κατανόηση και επίλυση όλων όσων σας προβληματίζουν.