Ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση είναι μία γυναικεία ασθένεια που προκαλείται από την ανώμαλη συσσώρευση κυττάρων του ενδομητρίου (ο εσωτερικός χιτώνας της μήτρας), έξω από τη μήτρα.

Αυτή η ανωμαλία προκαλεί στον οργανισμό χρόνια φλεγμονή, επιβλαβή για το γυναικείο σύστημα.

Συμπτώματα: Τα κύρια συμπτώματα της ενδομητρίωσης είναι:

  • Δυσμηνόρροια. Ο πολύ έντονος πόνος κατά τη διάρκεια της εμμηνορρυσίας αλλά και προεμμηνορρυσιακά (προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο), και κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας. Βαίνει αυξανόμενος με την πάροδο του χρόνου.
  • Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή (δυσπαρεύνια).
  • Χρόνιος πυελικός πόνος
  • Υπογονιμότητα
  • Χρόνια σωματική κόπωση

Σε ένα μικρό ποσοστό η ενδομητρίωση μπορεί να είναι ασυμπτωματική.

Διάγνωση: Για σωστή διάγνωση, το πρώτο βήμα είναι να επικοινωνήσετε με έναν ειδικό ή ένα εξειδικευμένο κέντρο.

Οι εξετάσεις που πρέπει να γίνουν είναι:

  • Γυναικολογική εξέταση,
  • Υπερηχογραφικός έλεγχος
  • Αιματολογικές εξετάσεις
  • Μαγνητική τομογραφία
  • Λαπαροσκόπηση

Θεραπεία: Χωρίς αμφιβολία, η θεραπεία που σήμερα αναγνωρίζεται ως πιο αποτελεσματική είναι η απομάκρυνση με λαπαροσκοπική επέμβαση, του έκτοπου ενδομητρικού ιστού χωρίς να επηρεάζεται η λειτουργία του  αναπαραγωγικού συστήματος της ασθενούς.

Λόγω των έντονων πόνων, μια κοινά χρησιμοποιούμενη λύση είναι η θεραπεία μέσω προγεσταγόνων που έχουν όμως διάφορες ανεπιθύμητες ενέργειες, εάν ληφθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έχουν ταχεία επίδραση στη μείωση του πόνου αλλά δεν βελτιώνουν την κατάσταση της νόσου, αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι μόλις διακοπεί η πρόσληψη, τα συμπτώματα επιστρέφουν.

Η ενδομητρίωση αναπτύσσεται όπου βρίσκει μια χρόνια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τη φλεγμονή που οφείλεται στην υπερβολική παραγωγή οιστρογόνων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η διατροφή, ο τρόπος ζωής και τα ειδικά συμπληρώματα που αποσκοπούν στη μείωση της φλεγμονής, αποδεικνύονται σήμερα ως τα καλύτερα βοηθήματα που είναι και ο πιο φυσικός τρόπος για μια βιώσιμη, μακροπρόθεσμη και υγιή μείωση της νόσου.

Ενδομητρίωση και υπογονιμότητα: Η ενδομητρίωση από μόνη της δεν συνεπάγεται απαραίτητα υπογονιμότητα. Παρ 'όλα αυτά, υπάρχει στο 30% των ασθενών με τη νόσο. Υπάρχουν σήμερα πολλές επιστημονικές μελέτες που διερευνούν τη σχέση μεταξύ ενδομητρίωσης και υπογονιμότητας. Δεν υπάρχει κοινή αποδοχή, αλλά είναι βέβαιο ότι με πολλούς τρόπους επηρεάζει το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα, τους ιστούς που εμπλέκονται στην εμφύτευση εμβρύων και τα ωοθηκικά αποθέματα, οδηγώντας έτσι,  στην αδυναμία γονιμοποίησης.

Επιγραμματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ενδομητρίωση, ενώ δεν είναι μία κακοήθης νόσος, ωστόσο όταν η συμπτωματολογία της είναι έντονη, μπορεί να καταστήσει δύσκολη την καθημερινότητα.

Ο έμπειρος γυναικολόγος είναι σε θέση να βοηθήσει καταλυτικά τη γυναίκα που πάσχει από τη νόσο αυτή, με πολλούς τρόπους που πάντα εξατομικεύονται ανάλογα με  τα δεδομένα και τα ζητούμενα της, καθώς η επιστήμη συνεχώς προσθέτει στη φαρέτρα της νέα όπλα, πολλές φορές λιγότερο πολύπλοκα από τα ήδη υπάρχοντα,  αλλά με πιο ριζικά και μακροχρόνια αποτελέσματα.

Ακολουθήστε μας στο Instagram για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας. 

forma

prosfora

Δείτε το βίντεο

Η Φιλοσοφία του Ιατρείου μας

Πάντα με σεβασμό, ευαισθησία και αλληλεγγύη στη γυναικεία φύση, σε συνδυασμό με την επιστημονική κατάρτηση και εμπειρία, αφιερώνω όσο χρόνο χρειάζεται, για την κατανόηση και επίλυση όλων όσων σας προβληματίζουν.