Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών χαρακτηρίζεται από μία σειρά συμπτωμάτων και σημείων, όπως πολυκυστική εμφάνιση των ωοθηκών, αραιομηνόρροια, χρόνια ανωοθυλακιορρηξία, υπερανδρογοναιμία (δασυτριχισμός, ακμή), υπερινσουλιναιμία (παχυσαρκία), αυξημένες τιμές LH σε συνδιασμό με χαμηλές τιμές FSH.

Οι γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, δεν παρουσιάζουν όλα τα παραπάνω συμπτώματα, συνήθως παρουσιάζουν δύο από αυτά. Σήμερα η υπόθεση ότι η αιτία του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι η υπερινσουλιναιμία είναι η επικρατέστερη.

Η διάγνωση βασίζεται στο ιστορικό, στην κλινική εικόνα, στις μετρήσεις ορμονικών παραμέτρων και στον υπερηχογραφικό έλεγχο (παρουσία πολλών μικρών κυστικών σχηματισμών στην περιφέρεια της ωοθήκης, αύξηση του στρώματος της ωοθήκης).

Δεν υπάρχει θεραπεία για το σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών!

Οι γυναίκες που πάσχουν από αυτή την ορμονική διαταραχή, είναι δυνατό να μην εμφανίζουν πάντα την ίδια συμπτωματολογία στη διάρκεια της αναπαραγωγικής τους ηλικίας. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχουν περίοδοι έξαρσης και περίοδοι ύφεσης των συμπτωμάτων.

Το ζητούμενο λοιπόν για τον θεράποντα  γυναικολόγο είναι να βοηθήσει την γυναίκα να ισορροπήσει ορμονικά για όσο το δυνατό μεγαλύτερο διάστημα, ώστε να απαλλαγεί από τα συμπτώματα και κατ’ επέκταση να προστατευθεί από τις επιπτώσεις της μακροχρόνιας δράσης των οιστρογόνων.      

Γιατί στη ουσία, όταν αντιλαμβανόμαστε ότι μία γυναίκα πάσχει από το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών , πέρα από την ενδεχόμενη δυσκολία της επίτευξης εγκυμοσύνης, θα πρέπει να την προστατεύσουμε από τον κίνδυνο εμφάνισης  νοεπλασίας του μαστού και του ενδομητρίου, που είναι αποτέλεσμα της μη ισορροπημένης οιστρογονικής δράσης.  

Έτσι λοιπόν πριν χορηγηθεί οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή, θα πρέπει να καταλάβει η γυναίκα ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να υιοθετήσει υγιεινότερες συνήθειες στην καθημερινότητά της, όπως:

  • Τροποποίηση διατροφικών επιλογών, ώστε να μειώνεται η διαταραχή του μεταβολισμού της ινσουλίνης και του σακχάρου:
  • Ελάττωση της κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων και τροφίμων εμπλουτισμένων με ζάχαρη.
  • Προσθήκη προϊόντων ολικής αλέσεως, φρούτων, λαχανικών και άπαχου κρέατος.
  • Συστηματική αερόβια άσκηση, γιατί βελτιώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη.
  • Απώλεια σωματικού βάρους. Η απώλεια έστω και λίγων κιλών βελτιώνει το ορμονικό προφίλ.
  • Αποφυγή έντονων στρεσογόνων καταστάσεων (όσο αυτό είναι εφικτό)

Όσων αφορά τώρα τη φαρμακευτική αντιμετώπιση του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών,  αντισυλληπτικό χάπι  δεν είναι η μόνη ούτε η καλύτερη λύση. Ενώ μπορεί βραχυπρόθεσμα να ελέγξει αρκετά από τα συμπτώματα του ΣΠΩ (προβλήματα περιόδου, υπερτρίχωσης και ακμής), δε φαίνεται να επηρεάζει ευνοϊκά το μεταβολισμό της γυναίκας ή την πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων υγείας στο μακρινό μέλλον. Η σημαντικότερη αδυναμία του αντισυλληπτικού χαπιού είναι πως βελτιώνει το πρόβλημα προσωρινά και επιφανειακά κι όχι από τη «ρίζα» του.

Τα τελευταία χρόνια, επειδή φάνηκε σύνδεση των αυξημένων επιπέδων ινσουλίνης με τις πολυκυστικές χορηγούνται αντιδιαβητικά φάρμακα.

Πλέον όμως, υπάρχει μια φυσική λύση που φέρνει επανάσταση στην αντιμετώπιση του ΣΠΩ. 

Επιστημονικές μελέτες τονίζουν την αξία δύο ουσιών, της ινοσιτόλης και του φυλικού οξέος που διατίθενται σε εξειδικευμένο φυσικό συμπλήρωμα. Κλινική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό GynecologicalEndocrinology το 2013 και βασίστηκε σε 50 υπέρβαρες γυναίκες με πολυκυστικές που το λάμβαναν για 12 εβδομάδες (3 μήνες) έδειξε τα εξής: μετά το πέρας των 3 μηνών έπεσαν τα επίπεδα των ορμονών LH, PRL, ινσουλίνης και αντίστασης στην ινσουλίνη στο πλάσμα του αίματος. Σε όλες τις γυναίκες που είχαν αμηνόρροια ή ολιγομηνόρροια αποκαταστάθηκε ο κύκλος.

Από τότε μέχρι σήμερα η χρήση τους έχει εξαπλωθεί και τα αποτελέσματα είναι άκρως ενθαρρυντικά.

Με αυτόν τον τρόπο, η γυναίκα με πολυκυστικές ωοθήκες μπορεί να εξασφαλίσει καλύτερη εμφάνιση, γονιμότητα και γενικότερη ποιότητα ζωής.

Ακολουθήστε μας στο Instagram για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας. 

forma

prosfora

Δείτε το βίντεο

Η Φιλοσοφία του Ιατρείου μας

Πάντα με σεβασμό, ευαισθησία και αλληλεγγύη στη γυναικεία φύση, σε συνδυασμό με την επιστημονική κατάρτηση και εμπειρία, αφιερώνω όσο χρόνο χρειάζεται, για την κατανόηση και επίλυση όλων όσων σας προβληματίζουν.