Ετήσιος Γυναικολογικός Έλεγχος

Ο γυναικολογικός έλεγχος γίνεται στα πλαίσια της πρόληψης ή της έγκαιρης διάγνωσης παθολογιών που σχετίζονται με την γυναικεία υγεία.

Ο γυναικολογικός έλεγχος είναι πολύ σημαντικός και καμιά γυναίκα, ανεξάρτητα με το ηλικιακό φάσμα στο οποίο ανήκει, δεν πρέπει να παραλείπει να επισκέπτεται τον γυναικολόγο της μία φορά το χρόνο.

Εξάλλου η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Όσο νωρίτερα ανακαλύψουμε ένα πρόβλημα, τόσο καλύτερα θα το αντιμετωπίσουμε.

Ένας πλήρης γυναικολογικός έλεγχος περιλαμβάνει:

  • Τεστ Παπανικολάου (Τεστ Παπ). Το Τεστ Παπανικολάου είναι η πιο δημοφιλής εξέταση του γυναικολογικού ιατρείου. Με το Τεστ Παπ είναι δυνατή η κυτταρολογική εξέταση μίας ποσότητας κυττάρων που λήφθηκαν από τον κόλπο και τον τράχηλο. Ο στόχος της εξέτασης είναι η έγκαιρη διάγνωση ενδοεπιθηλιακών αλλοιώσεων οι οποίες προηγούνται κατά πολλά χρόνια από την εκδήλωση καρκίνου του τραχήλου. Εκτός από ενδεχόμενη κακοήθεια, μπορούν επίσης να ανιχνευτούν ορισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και λοιμώξεις του κόλπου και του τραχήλου.

Η εξέταση είναι απολύτως ανώδυνη και μπορεί να γίνει οποιαδήποτε μέρα του κύκλου, εκτός από τις ημέρες της εμμήνου ρύσεως.  Οι κολπικές πλύσεις και η σεξουαλική επαφή πρέπει να αποφεύγονται μία μέρα πριν καθώς και η χρήση ταμπόν ή κολπικής κρέμας για τουλάχιστον 48 ώρες πριν την εξέταση.

  • Διακολπικό υπερηχογράφημα: Το υπερηχογράφημα αυτό, έχει μεγαλύτερη ευκρίνεια στην απεικόνιση των έσω γεννητικών οργάνων από τον κοιλιακό υπέρηχο. Είναι μια απεικονιστική μέθοδος που εξετάζει την κατάσταση της μήτρας και των ωοθηκών, εντοπίζοντας ενδεχόμενες παθολογίες όπως οι κύστες των ωοθηκών, τα ινομυώματα και οι πολύποδες της μήτρας καθώς και τυχόν ανατομικές ανωμαλίες.
  • Έλεγχος μαστών: Η γυναικολογική εξέταση πρέπει να συμπληρώνεται από  τον έλεγχο του μαστού. Απαραίτητη είναι η ψηλάφηση του μαστού.  Εκτός από την ψηλάφηση που θα μας κάνει ο γιατρός μας κάθε χρόνο, κάθε γυναίκα πρέπει να κάνει αυτό-ψηλάφηση μία φορά το μήνα. Για τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, η ψηλάφηση καλό είναι να γίνεται 5η-10η ημέρα του κύκλου . Οι γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση μπορούν να έχουν μία ημέρα σταθερή κάθε μήνα.

Γυναίκες άνω των 40 ετών πρέπει να υποβάλλονται σε μαστογραφία. Συνήθως συστήνεται μία φορά τον χρόνο, ξεκινώντας από την ηλικία των  40 ετών. Σε γυναίκες με ιστορικό καρκίνου μαστού στην οικογένεια, η πρώτη μαστογραφία γίνεται σε μικρότερη ηλικία, την οποία θα συστήσει ο θεράπων ιατρός. Η ψηφιακή μαστογραφία που εφαρμόζεται ευρέως σήμερα έχει την δυνατότητα να εντοπίζει πολύ μικρού μεγέθους αλλοιώσεις με αποτέλεσμα την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση σε περιπτώσεις κακοήθειας. Μπορεί όμως να αποκαλύψει και άλλες καλοήθεις καταστάσεις, όπως αποτιτανώσεις, καλοήθεις κύστες κλπ.

Το υπερηχογράφημα μαστών έρχεται να συμπληρώσει πολλές φορές την μαστογραφία, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις πυκνών μαστών που χαρακτηρίζουν τις νεότερες γυναίκες.

Ακολουθήστε μας στο Instagram για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας. 

forma

prosfora

Δείτε το βίντεο

Η Φιλοσοφία του Ιατρείου μας

Πάντα με σεβασμό, ευαισθησία και αλληλεγγύη στη γυναικεία φύση, σε συνδυασμό με την επιστημονική κατάρτηση και εμπειρία, αφιερώνω όσο χρόνο χρειάζεται, για την κατανόηση και επίλυση όλων όσων σας προβληματίζουν.