Εφηβική Γυναικολογία - Η πρώτη φορά στον γυναικολόγο

Η εφηβεία είναι μια εξαιρετικά ευαίσθητη και πολύπλοκη περίοδος ζωής. Είναι η  μετάβαση από την παιδική ηλικία στον ενηλικίωση, η περίοδος των επιλογών που θα θέσουν τα θεμέλια για το μέλλον. Αλλάζει το σώμα της γυναίκας, είναι η περίοδος της έκρηξης των ορμονών.

Η ακμή, η υπερτρίχωση, η αμηνόρροια, η ολιγομηνόρροια, οι διαταραχές του κύκλου, οι ωοθηκικές κύστες, τα πυελικά άλγη, η δυσμηνόρροια, η αντισύλληψη, οι κολπίτιδες και η πρόληψη των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων ασθενειών, οι πληροφορίες και τα ερωτήματα σχετικά με τα θέματα της σεξουαλικότητας, μέχρι τις διατροφικές διαταραχές, είναι τα πιο συχνά αιτήματα για μία έφηβη να στραφεί στον γυναικολόγο.

Είναι πολύ σημαντικό ο γυναικολόγος που καλωσορίζει την έφηβη για πρώτη φορά,  να έχει παιδαγωγικές δεξιότητες και γνώση του κόσμου της νεολαίας, επειδή συχνά ένα σύμπτωμα μπορεί να είναι μόνο ένα εξωτερικό σημάδι μιας βαθύτερης διαταραχής.

Πότε όμως πρέπει η έφηβη να επισκεφτεί πρώτη φορά τον γυναικολόγο;

Στη χώρα μας ακόμα και σήμερα συνηθίζεται η πρώτη επίσκεψη στον γυναικολόγο, να πραγματοποιείται μετά την έναρξη των σεξουαλικών επαφών.

Είναι όμως καθοριστικής σημασίας η πρώτη επαφή με τον γυναικολόγο να γίνει πριν το κορίτσι γίνει σεξουαλικά ενεργό. Και αυτό για δύο λόγους:

1) Για την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση της νεαρής γυναίκας με λόγια απλά και κατανοητά, γεγονός που θα την προφυλάξει από πολλούς μελλοντικούς κινδύνους, λόγω άγνοιας ή παραπληροφόρησης από άλλα μη ειδικά άτομα.

Έτσι θα ενημερωθεί για:

  • την αντισύλληψη,
  • τη σωστή χρήση του προφυλακτικού και τις σεξουαλικές επαφές,
  • το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας,
  • την προστασία από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα,
  • τους κανόνες υγιεινής,
  • τους προληπτικούς ελέγχους που πρέπει να κάνει ανά τακτά διαστήματα,
  • τις γόνιμες και τις ασφαλείς ημέρες του κύκλου κλπ.

2) Για τη δημιουργία μιας σχέσης εμπιστοσύνης με τον γυναικολόγο.

Έτσι το νεαρό κορίτσι θα γνωρίζει ήδη που να απευθυνθεί, εάν στο μέλλον προκύψει κάποιο πρόβλημα που αφορά στη γυναικολογική της υγεία.

Τέλος η επιλογή του γυναικολόγου είναι πολύ σημαντική.

Η εμπιστοσύνη και η καλή επικοινωνία πρέπει να είναι απαραίτητη προϋπόθεση και αυτό επιτυγχάνεται όταν ο γιατρός αφιερώσει όσο χρόνο χρειάζεται στην κάθε γυναίκα, με σεβασμό κι ευαισθησία στην γυναικεία φύση σε συνδυασμό με την επιστημονική του κατάρτιση και εμπειρία, για την κατανόηση και την επίλυση όλων όσων την προβληματίζουν.

Ακολουθήστε μας στο Instagram για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας. 

forma

prosfora

Δείτε το βίντεο

Η Φιλοσοφία του Ιατρείου μας

Πάντα με σεβασμό, ευαισθησία και αλληλεγγύη στη γυναικεία φύση, σε συνδυασμό με την επιστημονική κατάρτηση και εμπειρία, αφιερώνω όσο χρόνο χρειάζεται, για την κατανόηση και επίλυση όλων όσων σας προβληματίζουν.