HPV

Ο ιός HPV (Human Papilloma Virus) είναι μια οικογένεια αποτελούμενη από πάνω από εκατό διαφορετικά στελέχη. Τα περισσότερα στελέχη του HPV προκαλούν καλοήθεις αλλοιώσεις όπως μυρμηγκιές, που επηρεάζουν το δέρμα (χέρια, πόδια ή στο πρόσωπο), και κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων ή θηλώματα που επηρεάζουν τους βλεννογόνους των γεννητικών οργάνων και της στοματικής κοιλότητας. Οι περισσότερες λοιμώξεις του γεννητικού συστήματος από HPV, υποχωρούν αυθόρμητα. Ένα μικρό ποσοστό, αντίθετα, αν δεν θεραπευτεί, μπορεί σε βάθος χρόνου να εξελιχθεί σε κακοήθεια. Στην πραγματικότητα, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας  σχεδόν πάντα σχετίζεται με την παρουσία του HPV.

Τι είναι η λοίμωξη από τον HPV (ιός Papilloma);

Η λοίμωξη από τον ιό των Ανθρώπινων Θηλωμάτων έχει πολύ διαφορετικά αποτελέσματα ανάλογα με τον τύπο στον οποίο ανήκει το ιικό στέλεχος με το οποίο ο άνθρωπος έρχεται σε επαφή.

Γενικώς, ο ιός αναπαράγεται χρησιμοποιώντας τα κύτταρα του δέρματος και των βλεννογόνων προκαλώντας μια υπερανάπτυξη (υπερπλασία), που προκαλεί τους τυπικούς σχηματισμούς: κονδυλώματα και θηλώματα του δέρματος και των βλεννογόνων. Συχνά αυτές οι εκβολές καλύπτονται από ένα στρώμα κερατίνης (υπερκεράτωση) που είναι τυπικό για κάποιες μορφές λοίμωξης.

Η λοίμωξη του γεννητικού συστήματος από τον  ιό των  ανθρωπίνων θηλωμάτων, μεταδίδεται ουσιαστικά μέσω σεξουαλικής επαφής: στην πραγματικότητα είναι μία από τις συχνότερες σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες. Αναγνωρίζεται ότι η μετάδοση μπορεί επίσης να γίνει με φυσική επαφή, εάν υπάρχουν ενεργά ιογενή κύτταρα που έρχονται σε επαφή με κοψίματα ή εκδορές στο δέρμα ή /και τους βλεννογόνους.

Τα άτομα με ιδιαίτερα ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο ευαίσθητα στη λοίμωξη.

Ποια είναι τα συμπτώματα της λοίμωξης από τον HPV;

Τα συμπτώματα του ιού  των ανθρωπίνων θηλωμάτων ποικίλουν ανάλογα με τον τύπο της λοίμωξης. Γενικά, τα πιο κοινά σημεία της λοίμωξης είναι οι κονδυλώματα. .

Τα κονδυλώματα μπορεί να εντοπίζονται στα εξωτερικά γεννητικά όργανα, μέσα στον κόλπο, γύρω ή μέσα από τον πρωκτό και το περίνεο (η περιοχή του δέρματος που βρίσκεται μεταξύ του αιδοίου και του πρωκτού). Αυτές οι βλάβες εμφανίζονται ως μικρές εκβλαστώσεις, μερικές φορές διατεταγμένες σε συστάδες, με σχήμα που μοιάζει με εκείνο ενός κουνουπιδιού. Σε άλλες περιπτώσεις οι αλλοιώσεις είναι επίπεδες και τείνουν να επικαλύπτονται.

Οι περισσότεροι από τις βλάβες που προκαλούνται από τον HPV είναι ασυμπτωματικές, αλλά σε μερικές περιπτώσεις, τα κονδυλώματα μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία, κνησμό ή κακουχία. Τα στελέχη του ιού HPV που προκαλούν καρκίνο σε περιοχές των γεννητικών οργάνων, από την άλλη πλευρά δεν εκδηλώνονται μέσω των κονδυλωμάτων, αλλά με κάποιες ασυμπτωματικές και συνήθως μη ορατές αλλοιώσεις των γεννητικών βλεννογόνων (συνήθως του τραχήλου της μήτρας).

Η μετάδοση των γεννητικών λοιμώξεων από HPV, μπορεί να μειωθεί, αποφεύγοντας τις συχνές εναλλαγές συντρόφων και χρησιμοποιώντας πάντα το προφυλακτικό. Είναι επίσης σημαντικό να φροντίζουμε την προσωπική υγιεινή.

Οι σεξουαλικά ενεργές γυναίκες πρέπει να υποβάλλονται σε περιοδική γυναικολογική εξέταση και σε τεστ Παπανικολάου. Σε περιπτώσεις δε, που υπάρχει υποψία για επαφή με τον ιό, ή αποτέλεσμα ύποπτο για HPV λοίμωξη από το pap test, μπορούμε να υποβάλλουμε τη γυναίκα στη εξέταση ανίχνευσης DNA του HPV.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε το εμβόλιο που διατίθεται στο εμπόριο επί σειρά ετών για την προστασία του τραχήλου της μήτρας από τα πιο επικίνδυνα HPV στελέχη. Οι επιστημονικές μελέτες έχουν προωθήσει τη χορήγηση στον έφηβο πληθυσμό του γυναικείου φύλου, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της λοίμωξης. Πρόσφατες μελέτες φαίνεται να επικυρώνουν τη χρήση του εμβολίου και στον ενήλικο πληθυσμό ακόμη κι αν έχει ήδη μολυνθεί από τον ίδιο τον ιό.

Διάγνωση

Η κλινική διάγνωση της λοίμωξης από HPV εκτελείται από τον γιατρό που ανιχνεύει την παρουσία τυπικών βλαβών. Η διάγνωση της κυτταρολογικής ή/και ιστολογικής αλλοίωσης που προκαλείται από στελέχη HPV δυνητικά ογκογόνα, προέρχεται από το τεστ Παπανικολάου ή ειδικές δοκιμασίες για την ανίχνευση του ιικού DNA. Εάν είναι απαραίτητο, οι στοχευμένες βιοψίες εκτελούνται στον βλεννογόνο των γεννητικών οργάνων, υπό τον έλεγχο ενός συγκεκριμένου οργάνου (το κολποσκόπιο) το οποίο επιτρέπει την παρατήρηση σε μεγέθυνση των εξεταζόμενων ιστών.

Θεραπείες

Είναι πιθανό οι βλάβες που προκαλούνται από τον HPV να θεραπεύονται (να υποστρέφουν) χωρίς καμία θεραπεία. Είναι καλό να γνωρίζουμε όμως ότι ακόμα και όταν εξαφανιστούν οι αλλοιώσεις, ο ιός μπορεί να εξακολουθεί να υπάρχει στο ανθρώπινο σώμα.

Δερματικά κονδυλώματα μπορεί να αντιμετωπιστούν με τοπικά διαλύματα που περιέχουν σαλικυλικό οξύ ή τριχλωροξικό οξύ ή με κρέμες με αντι-ιική δράση, ή να αφαιρεθούν με τοπικές χειρουργικές θεραπείες (διαθερμία, ή θεραπεία με λέιζερ).

Ακολουθήστε μας στο Instagram για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας. 

forma

prosfora

Δείτε το βίντεο

Η Φιλοσοφία του Ιατρείου μας

Πάντα με σεβασμό, ευαισθησία και αλληλεγγύη στη γυναικεία φύση, σε συνδυασμό με την επιστημονική κατάρτηση και εμπειρία, αφιερώνω όσο χρόνο χρειάζεται, για την κατανόηση και επίλυση όλων όσων σας προβληματίζουν.