Είμαι έγκυος

Το πρώτο σύμπτωμα της εγκυμοσύνης για τις γυναίκες που έχουν σταθερό κύκλο, είναι η καθυστέρηση της περιόδου. Πολλές φορές η μεγάλη επιθυμία της γυναίκας να μείνει έγκυος, την κάνει να ψάχνει συμπτώματα και σημάδια πριν την έλευση της περιόδου.

Κάτι τέτοιο όμως δεν έχει απολύτως κανένα νόημα, καθώς τα προεμμηνορρυσιακά συμπτώματα και αυτά της εγκυμοσύνης μοιάζουν εξαιρετικά.

Αφού λοιπόν, μετά την καθυστέρηση της περιόδου, η γυναίκα σιγουρευτεί για την εγκυμοσύνη της, είτε με τεστ κυήσεως ούρων, είτε με εξέταση αίματος β-χοριακής γοναδοτροπίνης, μπορεί να παρουσιάσει τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Πρωινές ναυτίες και έμετοι
  • Συχνουρία
  • Υπνηλία
  • Ευαισθησία στο στήθος
  • Αίσθημα κόπωσης
  • Απέχθεια για κάποιες τροφές
  • Αυξημένη έκκριση κολπικών υγρών, χωρίς άλλα συμπτώματα

Το επόμενο βήμα είναι να ορισθεί η πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο την κατάλληλη χρονική στιγμή (15 με 20 ημέρες από την πρώτη ημέρα της καθυστέρησης), καταρχήν για να επιβεβαιωθεί υπερηχογραφικά η κύηση και η καλή κατάσταση του κυήματος.

Κατόπιν θα πρέπει η μέλλουσα μητέρα να ενημερωθεί για το πλαίσιο παρακολούθησης της εγκυμοσύνης και να υποβληθεί σε μια σειρά εργαστηριακών εξετάσεων ώστε να επισημανθούν όλοι οι παράγοντες που είναι δυνατόν να επηρεάσουν την εξέλιξή της.

Οι εξετάσεις αυτές είναι οι εξής:

Καταρχάς πρέπει και οι δύο γονείς να ελέγξουν η ομάδα αίματός τους και τον παράγοντας Rhesus. Επιπλέον, η μέλλουσα μαμά υποβάλλεται σε  γενική εξέταση αίματος, γενική εξέταση ούρων, και σε ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης και τεστ δρεπανώσεως.

Επίσης, σε βιοχημικές εξετάσεις (σάκχαρο, ουρία, κρεατινίνη κ.α.) καθώς και ορισμένες ειδικές εξετάσεις (έλεγχος για σύφιλη, ηπατίτιδα Β, ηπατίτιδα C, AIDS, ερυθρά, τοξόπλασμα, λιστέρια, κυτταρομεγαλοϊό).

Ακόμη, κατά την πρώτη επίσκεψη επιβάλλεται η λήψη κολποτραχηλικού επιχρίσματος για κυτταρολογικό έλεγχο (PAP-test) και συνιστάται, εάν υπάρχει ένδειξη, καλλιέργεια κολπικού εκκρίματος.Τέλος γίνεται υπερηχογραφικός έλεγχος των έσω γεννητικών οργάνων.

Η παρακολούθηση της εγκυμοσύνης περιλαμβάνει:

Επισκέψεις στο μαιευτικό ιατρείο μία φορά τον μήνα έως την 32η εβδομάδα της κύησης, από την 32η έως την 36η, μία φορά κάθε 15 ημέρες, ενώ από την36η έως τον τοκετό, μία φορά την εβδομάδα.

Οι εργαστηριακές εξετάσεις που γίνονται κάθε μήνα είναι γενική αίματος, γενική ούρων, σάκχαρο, ουρία, ουρικό οξύ.

Ειδικές εξετάσεις γίνονται σε καθορισμένες εβδομάδες της κύησης και συγκεκριμένα: έλεγχος αυχενικής διαφάνειας και PAPP A (11-13 εβδομάδα), υπερηχογράφημα Β΄επιπέδου (20-22 εβδομάδα), δοκιμασία ανοχής της γλυκόζης (καμπύλη σακχάρου) (26-28 εβδομάδα) και Doppler (32-33 εβδομάδα).

Τέλος, τις τελευταίες εβδομάδες της κύησης ελέγχεται με καρδιοτοκογραφία, ο καρδιακός παλμός του εμβρύου και οι συστολές της μήτρας.

Ακολουθήστε μας στο Instagram για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας. 

forma

prosfora

Δείτε το βίντεο

Η Φιλοσοφία του Ιατρείου μας

Πάντα με σεβασμό, ευαισθησία και αλληλεγγύη στη γυναικεία φύση, σε συνδυασμό με την επιστημονική κατάρτηση και εμπειρία, αφιερώνω όσο χρόνο χρειάζεται, για την κατανόηση και επίλυση όλων όσων σας προβληματίζουν.