Ας δούμε λοιπόν τί πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα που θέλει να μείνει έγκυος.
Ηλικία
Η γονιμότητα είναι μέγιστη στην ηλικία των 25 χρόνων. Μειώνεται προοδευτικά από τα 30, ενώ μετά τα 40 οι πιθανότητες ελαχιστοποιούνται. Ωστόσο, η τάση αυτή ποικίλλει σημαντικά από γυναίκα σε γυναίκα. Έτσι, ενώ ορισμένες γυναίκες είναι ήδη σε εμμηνόπαυση σε ηλικίες κάτω των 40 (πρόωρη εμμηνόπαυση), άλλες μπορούν να τεκνοποιήσουν ακόμη και σε ηλικία 45 ετών.
Βάρος
Η ανορεξία προκαλεί στειρότητα. Αλλά ακόμη και μερικά κιλά επιπλέον ή μια σημαντική αυξομείωση στο βάρος μπορεί να προκαλέσει διαταραχές της ωορρηξίας.
Υγιεινή ζωή
Το κάπνισμα και το οινόπνευμα επηρεάζουν την ωορρηξία και ευθύνονται για την κακά ποιότητα των ωαρίων. Επίσης, επηρεάζουν αρνητικά την παραγωγή σπερματοζωαρίων.
Διατροφή
Μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή εξασφαλίζει ένα υγιές γυναικείο σώμα, ικανό να συλλάβει και να συντηρήσει μια εγκυμοσύνη μέχρι το τέλος χωρίς προβλήματα. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυλικό οξύ, είναι απαραίτητη για τις γυναίκες πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σήμερα συνιστάται η χορήγηση συμπληρωμάτων φυλικού οξέος τρεις μήνες πριν τη σύλληψη και κατά τη διάρκεια των 12 πρώτων εβδομάδων της κύησης καθώς έχει αποδειχθεί ότι αφενός βοηθούν τη σύλληψη και αφετέρου μειώνουν σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης ανωμαλιών στο νευρικό σύστημα των νεογνών.
Άγχος
Το άγχος βλάπτει την ωορρηξία ή ακόμα και την εμποδίζει. Στην πραγματικότητα, οι ωοθήκες ελέγχονται από την υπόφυση, έναν αδένα που συνδέεται άμεσα με τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Φάρμακα
Εάν επιθυμείτε να μείνετε έγκυος και ακολουθείτε μια φαρμακευτική αγωγή: δώστε προσοχή! Ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας, ο οποίος θα σας ενημερώσει εάν η θεραπεία σας είναι συμβατή με την εγκυμοσύνη ή όχι. Κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής περιόδου, δηλαδή κατά τους τρεις πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, σχηματίζονται τα κύρια όργανα του παιδιού και η λήψη φαρμάκων μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη.
Γόνιμες ημέρες του κύκλου (ωορρηξία)
Είναι σημαντικό μια γυναίκα να καταγράφει τον κύκλο της, για να μπορεί να υπολογίσει ποιες είναι οι γόνιμες ημέρες, έτσι ώστε να επιδιώξει να έχει σεξουαλικές επαφές την περίοδο που είναι πιο πιθανό να συλλάβει. Επίσης, είναι σημαντικό να το κάνει είτε έχει σταθερό κύκλο 28 ημερών είτε όχι. Στη δεύτερη περίπτωση πιθανόν να χρειάζεται να συμβουλευτεί τον γυναικολόγο της, για να εντοπίσει τις γόνιμες ημέρες της με τη βοήθεια υπερηχογραφικού ελέγχου.
Για παράδειγμα, σε έναν κύκλο 28 ημερών, οι γόνιμες μέρες υπολογίζονται κοντά στη 14η ημέρα του κύκλου της γυναίκας (14+-2). Εάν λοιπόν ένα ζευγάρι θέλει να συλλάβει, θα πρέπει να έχει σεξουαλικές επαφές από την 11η έως την 19η ημέρα, μέρα παρά μέρα, κατά προτίμηση.
Σε ένα γόνιμο ζευγάρι το ποσοστό της σύλληψης ανά κύκλο είναι 25%. Με άλλα λόγια, ακόμα κι αν η σεξουαλική επαφή λάβει χώρα κατά την πιο γόνιμη στιγμή του κύκλου, υπάρχει μόνο μία πιθανότητα στις τέσσερις να επιτευχθεί εγκυμοσύνη. Έτσι η λέξη κλειδί είναι υπομονή! Μόνο ένα στα τέσσερα ζευγάρια συλλαμβάνει παιδί κάθε μήνα μετά τη διακοπή της χρήσης οποιασδήποτε αντισυλληπτικής μεθόδου, και τα 2/3 εντός 6 μηνών.
Stress
Το στρες επηρεάζει τα επίπεδα των ορμονών που σχετίζονται με τη γονιμότητα, που με τη σειρά τους επηρεάζουν τον κύκλο της γυναίκας και επομένως την ωορρηξία της. Το αποτέλεσμα είναι η σύλληψη να γίνεται πιο δύσκολη. Είναι πλέον γνωστό ότι ένα σημαντικό ποσοστό ζευγαριών που καταφεύγουν στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, δεν έχουν κανένα απολύτως οργανικό πρόβλημα και η διάγνωση που μπαίνει είναι αυτή της ανεξήγητης υπογονιμότητας που μπορεί να υποδηλώνει ένα μόνο πράγμα, αυξημένο stress.
Λεωφόρος Πεντέλης 12-14 Χαλάνδρι
(+30) 210.77.10.386