Το μητρικό γάλα περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το μωρό κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του και περιλαμβάνει μια σειρά από οφέλη για την υγεία του:
- Προωθεί την ανάπτυξη των οφθαλμών, του εγκεφάλου και άλλων οργάνων.
- Οι θηλαστικές κινήσεις ευνοούν την ανάπτυξη της γνάθου.
- Προστατεύει το παιδί από λοιμώξεις και ασθένειες.
- Μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία και στην ενηλικίωση.
Αλλά ο θηλασμός έχει επίσης πολλά οφέλη για τις μητέρες: είναι βολικός, φθηνός και πάντα διαθέσιμος, αλλά μειώνει:
- Τον κίνδυνο αιμορραγίας αμέσως μετά τον τοκετό.
- Τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών.
Πρωτόγαλα (πύαρ): Τι είναι και πότε φθάνει
Είναι συνήθως πιθανό να ξεκινήσει ο θηλασμός μέσα στην πρώτη ώρα μετά το γέννηση του μωρού. Το πρώτο γάλα ονομάζεται πρωτόγαλα. Είναι ένα πολύ παχύ γάλα με κιτρινωπό χρώμα, πλούσιο σε πρωτεΐνες και αντισώματα. Το μητρικό γάλα σταδιακά αντικαθιστά το πρωτόγαλα τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννηση. Σε αυτό το στάδιο, η ποσότητα των πρωτεϊνών και των ανόργανων αλάτων μειώνεται ενώ η ποσότητα του λίπους αυξάνεται. Ο θηλασμός εγκαθίσταται πλήρως σε δύο έως πέντε ημέρες μετά τον τοκετό, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και μετά.
Διατροφή κατά τη διάρκεια της γαλουχίας
Ποια είναι η καλύτερη διατροφή κατά τη διάρκεια του θηλασμού και ποια είναι τα τρόφιμα που δεν μπορούν να λείψουν από τη διατροφή της μητέρας που θηλάζει; Πολλές μητέρες που θηλάζουν αισθάνονται ιδιαίτερα πεινασμένες και αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα λειτουργεί όλη την ημέρα για να παράγει γάλα για το μωρό. Η κατανάλωση τριών μικρών κύριων γευμάτων με δύο υγιεινά σνακ είναι ένας καλός τρόπος για να διατηρήσετε τον έλεγχο της πείνας και της ενέργειας.
Γενικά, οι γυναίκες που θηλάζουν χρειάζονται περίπου 500 θερμίδες περισσότερο από τις μη θηλάζουσες μητέρες, έτσι οι καθημερινές θερμίδες που πρέπει να παρέχονται στο σώμα είναι περίπου 2.500 θερμίδες. Η ποικιλία και η ισορροπία είναι απαραίτητα για μια υγιεινή διατροφή. Η κατανάλωση ενός μείγματος υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών παρέχει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας.
Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται κατά τον θηλασμό
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να περιοριστεί η πρόσληψη "κακών" λιπαρών, δηλαδή κορεσμένων και trans-λιπαρών. Ως εκ τούτου, συνιστώνται πηγές καλών λιπαρών, όπως λιπαρά ψάρια, αβοκάντο, ελιές, σπόροι, ξηροί καρποί, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
Φάρμακα κατά τη διάρκεια του θηλασμού
Πολλά φάρμακα είναι ασφαλή και μπορούν να ληφθούν κατά τη διάρκεια του θηλασμού, αλλά είναι καλό να γνωρίζουμε ότι μια ποσότητα της δραστικής ουσίας θα εισέλθει στο γάλα και θα φτάσει στο παιδί, ενώ μερικά φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν τη σωστή παραγωγή γάλακτος.
Μερικές από τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν στο παιδί που εκτίθεται σε ορισμένα φάρμακα είναι:
- Διάρροια
- Εμετός
- Ασυνήθιστη υπνηλία
- Ευερεθιστότητα
Επιπλέον, η μικρή αύξηση του σωματικού βάρους του βρέφους μπορεί να προκληθεί από τη δράση φαρμάκων που επηρεάζουν την παραγωγή γάλακτος.
Επομένως, για λόγους ασφάλειας, πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο, είναι σημαντικό να ρωτήσετε τον γιατρό σας και να διαβάσετε προσεκτικά το ένθετο, όπου αναφέρεται εάν μπορεί να ληφθεί ή όχι, κατά την περίοδο του θηλασμού.
Τα ασφαλή φάρμακα είναι:
- Αναλγητικά και αντιπυρετικά: παρακεταμόλη, . ακετυλοσαλικυλικό οξύ, ιβουπροφένη
- Τα περισσότερα φάρμακα για το βήχα και το κρυολόγημα
- μεταξύ των αντιβιοτικών: πενικιλλίνη (και παράγωγα), ερυθρομυκίνη, κεφαλοσπορίνες
- Διγοξίνη, ινσουλίνη, βρογχοδιασταλτικά (π.χ. σαλβουταμόλη), τα περισσότερα αντιυπερτασικά
- Συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν σίδηρο και βιταμίνες
- Όλα τα φάρμακα που εγκρίνονται για χορήγηση σε παιδιά κατά τους πρώτους μήνες της ζωής.
Θηλασμός και εμμηνορροϊκός κύκλος
Ο κύκλος της εμμήνου ρύσεως επιστρέφει περίπου 40 ημέρες μετά τον τοκετό, αλλά όταν η μητέρα θηλάζει, ο κύκλος μπορεί να μην είναι παρών για πολλούς μήνες. Η προλακτίνη, η ορμόνη που παράγει το μητρικό γάλα, στην πραγματικότητα, εμποδίζει την επιστροφή του κύκλου. Σε πολλές γυναίκες που θηλάζουν, η εμμηνόρροια επανέρχεται μόνο μετά από τη διακοπή του θηλασμού.
Η απουσία του κύκλου, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι η ωορρηξία δεν συμβαίνει. Είναι συνεπώς σημαντικό να χρησιμοποιείται ένα αντισυλληπτικό για την αποφυγή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.
Λεωφόρος Πεντέλης 12-14 Χαλάνδρι
(+30) 210.77.10.386