Στο σπίτι με το μωρό

Μετά την έντονα συναισθηματική αλλά και επίπονη στιγμή του τοκετού, φθάνει η μέρα της επιστροφής στο σπίτι με το μωρό.

Τι συμβαίνει τότε;

Η αρχή της νέας ζωής με το μωρό, με διαφορετικές συνήθειες και ρυθμούς, καθώς και με πολλές αμφιβολίες, μπορεί να μην είναι εύκολη. Όπως όλες οι μεγάλες αλλαγές, έτσι και η άφιξη ενός μωρού απαιτεί μια περίοδο προσαρμογής προτού εγκαταστήσετε μια ήσυχη ρουτίνα για τη μαμά , τον μπαμπά και το νεοφερμένο μέλος.

Έτσι, πρώτα απ 'όλα, όχι πανικός!  Είναι φυσιολογικό, στην αρχή η νέα μαμά, να αισθάνεται κουρασμένη, να κλαίει χωρίς ιδιαίτερο λόγο, όπως όταν δεν μπορεί να κοιμηθεί το μωρό ή όταν δεν μπορεί να κατευνάσει τους πρώτους του κολικούς, να μην μπορεί να ανταπεξέλθει σε όλες τις δουλειές του σπιτιού που πρέπει να γίνουν.

Όλα θα περάσουν γρήγορα αρκεί να παραμείνετε ψύχραιμες.

 Ξεκουραστείτε

 Ο πρώτος κανόνας που πρέπει να τηρηθεί είναι να ξεκουραστείτε όσο μπορείτε. Αυτό σημαίνει ότι, σε στιγμές που το μωρό κοιμάται κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα είναι χρήσιμο να ξεκουραστείτε για λίγο για να ανακτήσετε τις δυνάμεις σας. Συχνά θα μπείτε στον πειρασμό να επωφεληθείτε από τις ήσυχες στιγμές για να διορθώσετε το σπίτι, να βρεθείτε στον υπολογιστή ή να μαγειρέψετε, αλλά με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρετε μόνο να αισθάνεστε πιο κουρασμένες. Έτσι, μόλις το μωρό κοιμηθεί, ξεκουραστείτε κι εσείς!

 Έξοδος από το σπίτι

Ένας άλλος χρυσός κανόνας  είναι να μην κλειστείτε στο σπίτι. Συχνά, ειδικά  όταν γίνεσθε για πρώτη φορά μαμά, η ιδέα να κάνετε μια βόλτα έξω μπορεί να σας τρομάξει. Ωστόσο, ακόμη και αν είναι χειμώνας και έχει κρύο, μια βόλτα έξω μπορεί να κάνει μόνο καλό τόσο σε εσάς όσο και στο μωρό. Κατ 'αρχάς,  αφενός η βόλτα με το καρότσι, προκαλεί ύπνο στα μωρά και, αφετέρου, ο καθαρός αέρας θα σας χαλαρώσει και θα σας ανανεώσει. Ακόμη καλύτερα αν,  αποφασίσετε να πάτε  σε μέρη που επισκέπτονται άλλες νέες μητέρες: η συζήτηση και η ανταλλαγή συμβουλών είναι μια εξαιρετική στρατηγική για την αντιμετώπιση των πρώτων σας βημάτων σαν μαμά.

Λάβετε βοήθεια

Μη φοβάστε  να ζητήσετε βοήθεια όταν το χρειάζεστε. Η παροχή βοήθειας από τη μαμά, τη πεθερά ή τη φίλη που εμπιστεύεστε δεν είναι ήττα και δεν σημαίνει ότι δεν είστε καλή μητέρα. Η υποστήριξη είναι απαραίτητη. 

 Προτιμάτε  έτοιμα γεύματα

Ένα άλλο σημαντικό πράγμα όταν ασχολείστε  τις πρώτες μέρες στο σπίτι με το μωρό σας είναι, όπως είπαμε, το να σκέφτεστε όσο το δυνατόν λιγότερα  τα οικιακά σας καθήκοντα. Ωστόσο, δεν μπορείτε να επιβιώσετε χωρίς να φάτε. Επομένως, η σωστή λύση είναι να προμηθευτείτε προμαγειρεμένα ή έτοιμα  φαγητά  που θα πρέπει να ζεσταίνετε, το πολύ,  στο φούρνο. Μπορείτε ακόμη να επωφεληθείτε από την τελευταία περίοδο πριν από τον τοκετό, να προετοιμάσετε μερίδες  φαγητών για να τις παγώσετε και, στη συνέχεια, να τις ξεπαγώνετε, εάν είναι απαραίτητο.

Ακούστε το ένστικτό σας

 Τέλος, προσπαθήστε να μην παρασυρθείτε από το άγχος: στην περίοδο της λοχείας συχνά συμβαίνει να λαμβάνετε κάθε είδους συμβουλές  από τον οποιοδήποτε, σχετικά με το τί πρέπει ή τί δεν πρέπει να κάνετε με το μωρό ή με εσάς τι είναι σωστό ή λάθος κ.λπ. Πώς να αντιδράσετε; Ακολουθώντας μόνο το ένστικτο της μητέρας: μόνο εσείς μπορείτε να ξέρετε τι είναι πραγματικά καλύτερο για εσάς και το μωρό σας.

Ευτυχισμένη επιστροφή στο σπίτι, λοιπόν, σε όλες τις μητέρες και τα παιδιά τους!

Ακολουθήστε μας στο Instagram για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας. 

forma

prosfora

Δείτε το βίντεο

Η Φιλοσοφία του Ιατρείου μας

Πάντα με σεβασμό, ευαισθησία και αλληλεγγύη στη γυναικεία φύση, σε συνδυασμό με την επιστημονική κατάρτηση και εμπειρία, αφιερώνω όσο χρόνο χρειάζεται, για την κατανόηση και επίλυση όλων όσων σας προβληματίζουν.