Τοκετός

Κατά κανόνα ο τοκετός έχει μεγαλύτερη διάρκεια στην πρώτη εγκυμοσύνη. Η μήτρα και ο γεννητικός σωλήνας της γυναίκας που γεννά για πρώτη φορά (πρωτοτόκος), είναι λιγότερο ελαστικοί, γι’ αυτό ο τοκετός διαρκεί περισσότερο.

Η γυναίκα που γίνεται για πρώτη φορά μητέρα μπορεί να περιμένει περίπου 13 ώρες από τη στιγμή που εισέρχεται στον ενεργή τοκετό μέχρι τη στιγμή που θα γεννηθεί το μωρό της. Μερικές έγκυες εντούτοις βρίσκονται στη διαδικασία του τοκετού για περισσότερες ώρες. Για μία γυναίκα που έχει ξαναγεννήσει η μέση διάρκεια του τοκετού είναι μεταξύ 4 και 8 ωρών. Οι περισσότερες έγκυες γυναίκες, πάνω από το 80%, επιλέγουν κάποιο τύπο αναλγησίας κατά τη διαδικασία του τοκετού για να ανακουφιστούν από τον πόνο.

Τα στάδια του τοκετού

Το προδρομικό στάδιο, το στάδιο τη διαστολής, το στάδιο της εξώθησης, η υστεροτοκία. Αυτά είναι τα στάδια του τοκετού, από τις πρώτες συσπάσεις μέχρι τη συνάντηση με το μωρό

Στο στάδιο της διαστολής (που προηγείται της προδρομικής περιόδου),  υπάρχει διαστολή του τράχηλου. Το στάδιο της εξώθησης  οδηγεί στη γέννηση του μωρού και η υστεροτοκία, είναι η αποκόλληση του πλακούντα που, ακόμα και αν συμβεί μετά τη γέννηση, θεωρείται από κάθε άποψη ως αναπόσπαστο μέρος του τοκετού. Υπάρχει όμως και μια προ-φάση, το προδρομικό στάδιο.

Το προδρομικό στάδιο

Δεν είναι ένα πραγματικό στάδιο, αλλά μια προ-φάση του σταδίου της διαστολής. Πρόκειται για μια προπαρασκευαστική περίοδο, κατά την οποία αρχίζουν να γίνονται αισθητές οι συσπάσεις, αλλά εξακολουθούν να είναι πολύ ακανόνιστες, σε ένταση και διάρκεια: μπορείτε να αισθανθείτε μία κάθε μισή ώρα ή 2-3 κοντά, ακολουθούμενες από άλλες πιο αραιά. Κάποιες είναι πιο δυνατές, άλλες πιο ήπιες. Μερικές φορές αισθάνεστε μια αίσθηση βάρους στην κάτω κοιλιακή χώρα, η οποία μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και 15 ημέρες πριν από τον τοκετό.

Αυτές οι συσπάσεις τόσο είναι πολύ σημαντικές επειδή προετοιμάζουν τον τράχηλο της μήτρας, ο οποίος, κάθε ώρα, μικραίνει σε μήκος μέχρι να εξαλειφθεί τελείως. Μόνο μετά την εξάλειψη του τραχήλου μπορεί να ξεκινήσει η πραγματική διαστολή.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μπορεί να εμφανιστεί η αποβολή του λεγόμενου βλεννώδους βύσματος, μια ζελατινώδης ουσία που βρίσκεται μέσα στον τράχηλο και χρησιμεύει για την απομόνωση του περιβάλλοντος της μήτρας από το εξωτερικό, η οποία μπορεί να συνοδεύεται από μικρή απώλεια αίματος. Η ρήξη των μεμβρανών ακολουθεί επίσης συχνά. Πόσο χρόνο διαρκεί; Από λίγες ώρες έως 2-3 ημέρες.

Το στάδιο της διαστολής

Είναι η περίοδος κατά την οποία οι συσπάσεις γίνονται όλο και πιο συχνές, έντονες και ρυθμικές, ώστε να επιτραπεί η διαστολή του τράχηλου. Παρόλο που είναι η πιο οδυνηρή φάση, παράδοξα από ψυχολογική άποψη δίνει μια αίσθηση ευεξίας και πληρότητας. Η επίτοκος αισθάνεται ότι ο πόνος της   παράγει τελικά ένα αποτέλεσμα, καθώς κάθε εκατοστό του τραχήλου που εξαλείφεται τη φέρνει πιο κοντά στο επιθυμητό αποτέλεσμα.   

Πόσο καιρό διαρκεί; Εξαρτάται από διάφορους παράγοντες: όσο περισσότερο ο τράχηλος της μήτρας έχει εξαλειφθεί τις προηγούμενες ώρες, τόσο μεγαλύτερη είναι η διαστολή.Επίσης, προηγούμενοι τοκετοί επηρεάζουν την ταχύτητα της διαστολής.   

Το στάδιο της εξώθησης

Αρχίζει όταν η διαστολή του τραχήλου της μήτρας έχει ολοκληρωθεί, δηλαδή έχει φθάσει τα 9-10 cm. Είναι η στιγμή που η μητέρα σκέφτεται ότι έχει φτάσει στο τέλος της δύναμής της και πιστεύει ότι δεν μπορεί να το κάνει πια. Αλλά είναι και η φάση στην οποία πρόκειται να γεννηθεί το παιδί, γι 'αυτό ενθαρρύνουμε τη γυναίκα να κάνει τις τελευταίες προσπάθειες, γνωρίζοντας ότι, μέχρι τώρα, είναι κοντά στον στόχο.

Το στάδιο της εξώθησης είναι η φάση του διαχωρισμού. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, προσπαθούμε  κάνουμε τους μέλλοντες γονείς να το βιώσουν  έντονα. Ακόμη και αν είναι η πιο δύσκολη φάση του τοκετού, είναι μια εμπειρία που πρέπει να τη ζήσουν λεπτό προς λεπτό: αυτές είναι οι τελευταίες στιγμές που το μωρό βρίσκεται στην κοιλιά και η μητέρα το αισθάνεται να κλοτσάει μέσα της.

Αυτή είναι η στιγμή που δεν γεννιέται μόνο ένα μωρό, αλλά γεννιέται και μια νέα μητέρα και ένας νέος μπαμπάς.Πόσο χρόνο διαρκεί; Στις πρωτότοκες, από την πλήρη διαστολή μέχρι τη γέννηση του παιδιού γενικά διαρκεί μία ώρα. Αν η γυναίκα έχει ήδη γεννήσει άλλες φορές, ο χρόνος είναι μικρότερος κατά μέσο όρο.

Η  υστεροτοκία

Είναι η στιγμή που ο πλακούντας, έχοντας πλέον  εξαντλήσει τη λειτουργία του να τροφοδοτεί το μωρό, απομακρύνεται. Ακόμη και αν το παιδί ήδη γεννηθεί, η υστεροτοκία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του τοκετού, του οποίου αποτελεί την τελική φάση. Για να τον αποβάλλει, η μήτρα έχει μια άλλη μικρή συστολή, την οποία συχνά η μητέρα δεν παρατηρεί, μετά τις έντονες συσπάσεις του τοκετού. Πιθανόν αισθανθεί μια αίσθηση  σκλήρυνσης της κοιλιάς. Πόσο χρόνο διαρκεί; Η υστεροτοκία μπορεί να συμβεί μερικά λεπτά μετά τον έξοδο του μωρού, αλλά μπορεί να περάσουν ακόμα και 15-20 λεπτά.

Εάν, μετά από αυτό το διάστημα, ο πλακούντας δεν βγει, ο γυναικολόγος  κάνει μικρά μασάζ στην κάτω κοιλιακή χώρα. Μια άλλη "μέθοδος", η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις αποδεικνύεται αποφασιστική, είναι η άμεση τοποθέτηση του μωρού στο στήθος: οι θηλαστικές κινήσεις ευνοούν τις συστολές της μήτρας και προωθούν την έξοδο του πλακούντα.

Ακολουθήστε μας στο Instagram για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας. 

forma

prosfora

Δείτε το βίντεο

Η Φιλοσοφία του Ιατρείου μας

Πάντα με σεβασμό, ευαισθησία και αλληλεγγύη στη γυναικεία φύση, σε συνδυασμό με την επιστημονική κατάρτηση και εμπειρία, αφιερώνω όσο χρόνο χρειάζεται, για την κατανόηση και επίλυση όλων όσων σας προβληματίζουν.