Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2018 14:57

Ένα λέιζερ για τα κονδυλώματα

Μάθετε για ποιο λόγο πρέπει να έρθετε αμέσως στο ιατρείο, γιατί δεν πρέπει να πανικοβληθείτε και τι προσφέρει το λέιζερ.

Τα κονδυλώματα θεωρούνται το πιο συχνό αφροδίσιο νόσημα που γνωρίζει έξαρση τα τελευταία χρόνια. Νέες κοπέλες αλλά και αγόρια και μεγαλύτεροι άνθρωποι άνω των 30 και 40 επισκέπτονται συχνά το ιατρείο για να δω τα ενοχλητικά αυτά «σπυράκια» που έχουν εμφανιστεί στα γεννητικά όργανα. Τα κονδυλώματα μοιάζουν με ελιές στο χρώμα του δέρματος ή είναι σε ροζ απόχρωση ή θυμίζουν μικρογραφία κουνουπιδιού. Στις γυναίκες τα εντοπίζουμε στα χείλη του αιδοίου και γύρω από αυτά, στην είσοδο του κόλπου, στον πρωκτό, στο περίνεο και στους άντρες στους όρχεις, την ουρήθρα, το πέος, τον πρωκτό κ.α. Πιο σπάνια εμφανίζονται στα χείλη του στόματος και τη γλώσσα.

Τα κονδυλώματα είναι κατά κανόνα καλοήθεις βλάβες και οφείλονται στη διάδοση του ιού HPV ή ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (οι πιο συνηθισμένοι τύποι είναι οι HPV 6 και HPV11). Μεταδίδονται μέσω σεξουαλικής επαφής κάθε είδους, δηλαδή την κολπική, την πρωκτική αλλά και με χρήση χεριών και στοματικού έρωτα. Το προφυλακτικό, δυστυχώς, δεν προστατεύει 100%. Να γιατί οι γυναικολόγοι λέμε ότι είναι σημαντικό να προτιμάμε τις καλές σταθερές σχέσεις.

Μέχρι πριν λίγα χρόνια ο κύριος τρόπος θεραπείας των κονδυλωμάτων ήταν οι αλοιφές (τις συνταγογραφούμε ακόμη, αν κρίνεται απαραίτητο). Αυτές εφαρμόζονται από τον ασθενή στο σπίτι του για συγκεκριμένες ημέρες κάθε μήνα. Ωστόσο αυτές οι κρέμες είναι καυστικές. Η πιο σύγχρονη μέθοδος σήμερα είναι το λέιζερ C02 (διοξειδίου) που μπορεί να καυτηριάσει τα κονδυλώματα ακόμα και μέσα σε μία συνεδρία. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ψυχολογία της γυναίκας και του άντρα. Το λέιζερ θεωρείται καλύτερο και από άλλες μεθόδους όπως η κρυοπηξία που μπορεί να αφήσει ουλές και λιγότερο τραυματικό από τη διαθερμία που λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα. Το λέιζερ αποτρέπει την αιμορραγία.

Αν αντιληφθείτε ότι έχετε ύποπτες βλάβες στα γεννητικά όργανα και γύρω από αυτά πρέπει να έρθετε άμεσα να τις ελέγξουμε. Αν πολλαπλασιαστούν και μεγαλώσουν θα είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν, ενώ εσείς θα συνεχίσετε να μεταδίδετε τον ιό στον σύντροφό σας. Επίσης είναι σημαντικό να έρθετε για να δούμε αν ο ιός έχει μολύνει και τον τράχηλό σας. Αυτό θα το διαπιστώσουμε με το εξελιγμένο HPVDNAtest, που μοιάζει σαν διαδικασία με το τεστ Παπ, αλλά εντοπίζει τα στελέχη του ιού που έχουν προσβάλει τον τράχηλο. Αν πρόκειται για επικίνδυνα στελέχη θα τα αντιμετωπίσουμε με θεραπεία, εφόσον χρειάζεται.

Τέλος, είναι σημαντικό να έρθετε για να μην πανικοβάλεστε και αναρωτιέστε τι έχετε. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μαζί το πρόβλημα άμεσα αλλά και να δώσουμε οδηγίες ώστε τα κονδυλώματα να μην εμφανιστούν ξανά.

Ακολουθήστε μας στο Instagram για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας. 

forma

prosfora

Δείτε το βίντεο

Η Φιλοσοφία του Ιατρείου μας

Πάντα με σεβασμό, ευαισθησία και αλληλεγγύη στη γυναικεία φύση, σε συνδυασμό με την επιστημονική κατάρτηση και εμπειρία, αφιερώνω όσο χρόνο χρειάζεται, για την κατανόηση και επίλυση όλων όσων σας προβληματίζουν.