Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2018 15:01

Πολυκυστικές: Υπάρχει φυσική λύση;

Μερικές φορές η απάντηση σε ένα ορμονικό πρόβλημα δίνεται χωρίς φάρμακα. Μάθετε ποιες είναι οι ουσίες που επαναφέρουν την ισορροπία στον κύκλο και τη γονιμότητα.

Αν ο κύκλος σας είναι άστατος, έχετε αυξημένη τριχοφυϊα στο πρόσωπο ή ακμή και παραπανίσια κιλά καλό είναι να κάνετε έναν ορμονικό και υπερηχογραφικό έλεγχο. Συμπτώματα όπως τα παραπάνω οδηγούν συχνά στην υποψία της ύπαρξης πολυκυστικών ωοθηκών. Τι σημαίνει αυτό; Ο αιματολογικός έλεγχος θα δείξει μια ανισορροπία σε κάποιες γυναικείες και αντρικές ορμόνες, ενώ ο υπερηχογραφικός μπορεί να εντοπίσει πολλές μικρές κύστεις στην περιφέρεια της ωοθήκης. Όμως, δεν είναι απαραίτητο όλα τα παραπάνω να συνυπάρχουν.

Οι πολυκυστικές ωοθήκες είναι κάτι πολύ συχνό πια, αφού πάνω από το 10% των γυναικών τις εμφανίζουν. Το πρόβλημα μπορεί να είναι καθαρά αισθητικό-π.χ. τριχοφυϊα- ή/και λειτουργικό-οι διαταραχές στον κύκλο που μειώνουν τις πιθανότητες επίτευξης μιας εγκυμοσύνης. Τα καλά νέα είναι ότι έχουμε λύσεις και μάλιστα χωρίς να δώσουμε στη γυναίκα φάρμακα.

Πρώτα από όλα, ξεχάστε τα αντισυλληπτικά χάπια. Αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης θεωρείται πλέον ξεπερασμένος και μη αποδεκτός. Τα τελευταία χρόνια, επειδή φάνηκε μια σύνδεση των αυξημένων επιπέδων ινσουλίνης με τις πολυκυστικές χορηγούσαμε αντιδιαβητικά φάρμακα. Πλέον όμως, υπάρχει μια φυσική λύση που αξίζει να δοκιμάσετε. 

Επιστημονικές μελέτες τονίζουν την αξία δύο ουσιών, της ινοσιτόλης και του φολλικού οξέος που διατίθενται σε εξειδικευμένο φυσικό συμπλήρωμα. Κλινική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό GynecologicalEndocrinology το 2013 και βασίστηκε σε 50 υπέρβαρες γυναίκες με πολυκυστικές που το λάμβαναν για 12 εβδομάδες (3 μήνες) έδειξε τα εξής: μετά το πέρας των 3 μηνών έπεσαν τα επίπεδα των ορμονών LH, PRL, ινσουλίνης και αντίστασης στην ινσουλίνη στο πλάσμα του αίματος. Σε όλες τις γυναίκες που είχαν αμηνόρροια ή ολιγομηνόρροια αποκαταστάθηκε ο κύκλος.

Μάλιστα νωρίτερα, το 2010, είχε προηγηθεί μια άλλη μελέτη στην οποία πάλι χορήγησαν για 6 μήνες τις δύο ουσίες σε γυναίκες που προσπαθούσαν να μείνουν έγκυοι. Στις 39 από αυτές επανήλθε η ωορρηξία και στο τέλος είχαμε 29 εγκυμοσύνες. Και αυτή η μελέτη δημοσιεύτηκε στην έκδοση GynecologicalEndocrinology τον Απρίλιο του 2010.

Προτού απογοητευτείτε για την υπογονιμότητα ή σπεύσετε να πάρετε αντισυλληπτικά για την τριχοφυϊα καλό είναι να εξετάσουμε την δική σας περίπτωση και να δούμε αν η λύση μπορεί να προέλθει από το φαρμακείο της φύσης!

Ακολουθήστε μας στο Instagram για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας. 

forma

prosfora

Δείτε το βίντεο

Η Φιλοσοφία του Ιατρείου μας

Πάντα με σεβασμό, ευαισθησία και αλληλεγγύη στη γυναικεία φύση, σε συνδυασμό με την επιστημονική κατάρτηση και εμπειρία, αφιερώνω όσο χρόνο χρειάζεται, για την κατανόηση και επίλυση όλων όσων σας προβληματίζουν.