Τετάρτη, 29 Απριλίου 2020 17:14

Μάσκα προσώπου: Πώς να τη φορέσουμε με ασφάλεια

Η μάσκα έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και όλα δείχνουν πως θα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας για αρκετό καιρό.

Η χρήση της μάσκας προσώπου είναι απαραίτητη μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων τόσο στα μέσα μεταφοράς όσο και σε δημόσιες υπηρεσίες και καταστήματα, πάντα φροντίζοντας σχολαστικά για την υγιεινή αλλά και για τη διατήρηση αποστάσεων.

Πρέπει λοιπόν, να γνωρίζουμε πώς να την εφαρμόσουμε σωστά  ώστε να εξασφαλίζουμε πραγματική προστασία και όχι την αίσθηση αυτής.

Γιατί φοράμε μάσκα;

Η απλή χειρουργική μάσκα αποτελεί ένα φυσικό φραγμό σε υγρά και μεγάλα σταγονίδια του αναπνευστικού. Εφόσον χρησιμοποιείται σωστά προστατεύει από τη μετάδοση αναπνευστικών νοσημάτων που μεταδίδονται με σταγονίδια. Και επειδή πρόσφατα υπήρξαν πολλές αναρτήσεις στο διαδίκτυο σχετικά με τη χρήση της μάσκας, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) εξέδωσε ανακοίνωση επισημαίνοντας ότι ο σωστός τρόπος εφαρμογής της απλής χειρουργικής μάσκας είναι ΕΝΑΣ:

Οδηγίες εφαρμογής απλής χειρουργικής μάσκας

Σύμφωνα με τους ειδικούς από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ)

  1. Επιλέγουμε το σωστό μέγεθος
  2. Εφαρμόζουμε την υγιεινή των χεριών πριν την τοποθέτησή της
  3. Εφαρμόζουμε τη μάσκα στο πρόσωπο έτσι ώστε να καλύπτει πλήρως τη μύτη, το στόμα και το πηγούνι (σταθερά, χωρίς κενά)
  4. Πιέζουμε το μεταλλικό στοιχείο στη ράχη της μύτης
  5. Ασφαλίζουμε με τα κορδόνια στη μεσότητα του πίσω μέρους της κεφαλής και του λαιμού. Εάν πρόκειται για μάσκα με ελαστικούς βρόγχους τους εφαρμόζουμε γύρω από τα αυτιά
  6. Αποφεύγουμε αγγίξουμε τη μάσκα μετά την τοποθέτηση, αλλιώς θα πρέπει να εφαρμόσουμε τους κανόνες υγιεινής των χεριών πριν και μετά την επαφή.
  7. Αφαιρούμε τη μάσκα πιάνοντας μόνο τα κορδόνια πρώτα από κάτω και μετά από πάνω. Εάν πρόκειται για μάσκα με ελαστικούς βρόγχους αφαιρούμε πιάνοντας ταυτόχρονα τους βρόγχους!
  8. Πετάμε τη μάσκα σε ειδικό κάδο για μολυσματικά αντικείμενα
  9. Εφαρμόζουμε υγιεινή των χεριών
  10. Αποφεύγουμε την επαναχρησιμοποίηση της μάσκας - είναι μιας χρήσης. (Σε περίπτωση που, όταν τη φοράμε, λερωθεί ή καταστραφεί την αλλάζουμε άμεσα με καινούρια. ρυπαρή ή κατεστραμμένη).

Σημαντικό είναι να σημειωθεί πως ό,τι αναφέρεται αφορά στις χειρουργικές μάσκες.

Οι χειροποίητες μάσκες είναι σίγουρα ευάλωτες στον κορονοϊό. Το βαμβακερό ύφασμα δεν έχει σχεδιαστεί για να φιλτράρει πλήρως τα σωματίδια του ιού. Ωστόσο θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο στα άτομα που δεν έχουν τα συμπτώματα του ιού και δεν έχουν μάσκα μίας χρήσεως να φορέσουν.

Αυτού του τύπου οι μάσκες δεν ενδείκνυνται για όσους ασκούν υπηρεσίες υγείας σχετιζόμενες με τον COVID – 19 διότι επιτρέπουν μικρά σταγονίδια να διεισδύσουν στη μάσκα. Μπορούν, ωστόσο, να αποδειχθούν απλά βοηθητικές όταν κυκλοφορούμε εκτός οικίας, και  χωρίς να τις κρατάμε σε χρήση για πάνω από μισή ώρα.

Ακολουθήστε μας στο Instagram για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας. 

forma

prosfora

Δείτε το βίντεο

Η Φιλοσοφία του Ιατρείου μας

Πάντα με σεβασμό, ευαισθησία και αλληλεγγύη στη γυναικεία φύση, σε συνδυασμό με την επιστημονική κατάρτηση και εμπειρία, αφιερώνω όσο χρόνο χρειάζεται, για την κατανόηση και επίλυση όλων όσων σας προβληματίζουν.