Τρίτη, 23 Μαρτίου 2021 14:12

Άσκηση και εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Η άσκηση δεν είναι επικίνδυνη για το μωρό σε μία φυσιολογική κύηση. Ωστόσο, πολλές γυναίκες, ακόμη κι αν πριν την εγκυμοσύνη τους είχαν εντάξει τη γυμναστική στην καθημερινότητά τους, σταματούν να γυμνάζονται όταν μένουν έγκυες, φοβούμενες ότι θα θέσουν σε κίνδυνο την εγκυμοσύνη.

Ωστόσο, τα επιστημονικά ευρήματα συντείνουν στο ότι η άσκηση στην εγκυμοσύνη είναι ασφαλής τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό. Πιο συγκεκριμένα, ανασκόπηση μελετών για 1.022 έγκυες γυναίκες που ασκούνταν για 35-90 λεπτά 3 ή 4 φορές την εβδομάδα και 1.037 που δεν ασκούνταν, έδειξε ότι οι γυναίκες διατήρησαν φυσιολογικό βάρος και δεν εμφάνισαν επιπλοκές στην κύηση.

Μάλιστα, όσο πιο δραστήρια είναι η έγκυος και όσο καλύτερη η φυσική της κατάσταση τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να:

  • προσαρμοστεί χωρίς κανένα πρόβλημα στις αλλαγές που φέρνει η εγκυμοσύνη στο σώμα της
  • είναι καλός ο τοκετός
  • επανέλθει γρήγορα στα κιλά που είχε πριν την εγκυμοσύνη

Από την πλευρά του, το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων συνιστά 30 λεπτά σωματικής άσκησης μέτριας έντασης τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, επισημαίνοντας ότι τα οφέλη της άσκησης κατά της διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολλά και σημαντικά:

Η συστηματική άσκηση κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών όπως η ανάπτυξη διαβήτη κύησης. Ακόμη όμως κι αν μια έγκυος αναπτύξει διαβήτη κύησης, η άσκηση μπορεί να περιορίσει τις επιπτώσεις, όπως η γέννηση μεγάλου μωρού και η καισαρική.

Τέλος, η άσκηση στην εγκυμοσύνη συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου και στην ανακούφιση του στρες κι άλλων ψυχολογικών εκδηλώσεων που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη.

Απαραίτητη η συνεννόηση με τον γυναικολόγο

Σημαντικό είναι σε κάθε περίπτωση να επιλέγετε το είδος της γυμναστικής και την  ένταση της άσκησης που είναι κατάλληλα για εσάς. Πάντα πριν ασκηθεί μια έγκυος, πρέπει να έχει συμβουλευτεί τον γιατρό της, γιατί κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και προέχει η ασφάλεια της εγκύου και του εμβρύου.

Επίσης, σε περίπτωση που θέλετε να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό για να σας βοηθάει στο πρόγραμμα άσκησής σας, είναι καλό να επιλέξετε κάποιον γυμναστή που να έχει τις απαραίτητες γνώσεις για τις ιδιαιτερότητες της εγκυμοσύνης.

Η γυναικολόγος Σοφία Καλογήρου είναι πάντα δίπλα σας στο ταξίδι της εγκυμοσύνης σας, ώστε να διασφαλίσει την υγεία του μωρού σας και τη δική σας.

Μη διστάσετε να επικοινωνήστε μαζί μας στο 210 77 10 386, αν κάτι σας ανησυχεί.

Ακολουθήστε μας στο Instagram για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας. 

forma

prosfora

Δείτε το βίντεο

Η Φιλοσοφία του Ιατρείου μας

Πάντα με σεβασμό, ευαισθησία και αλληλεγγύη στη γυναικεία φύση, σε συνδυασμό με την επιστημονική κατάρτηση και εμπειρία, αφιερώνω όσο χρόνο χρειάζεται, για την κατανόηση και επίλυση όλων όσων σας προβληματίζουν.