-25% σε όλες τις θεραπείες με το laser C02 MonaLisa Touch για αυτή την περίοδο. Δείτε αναλυτικά.
Τι είναι ακράτεια
Όταν είμαστε παιδιά εκπαιδευόμαστε ήδη από την ηλικία των 2 ετών να μπορούμε να ελέγχουμε τον σφικτήρα μυ και να πηγαίνουμε στην τουαλέτα. Στην εμμηνόπαυση αλλά και μετά τον τοκετό η ικανότητα αυτή εξασθενεί σε μεγάλο μέρος των γυναικών. Πλέον αντιμετωπίζουν ακράτεια, δηλαδή δεν μπορούν να ελέγξουν την απώλεια ούρων. Υπολογίζεται ότι περίπου 10%-35% των ενηλίκων (από το οποίο το 50%-70% είναι γυναίκες) έχουν ακράτεια. Δυστυχώς περνούν περίπου 6 χρόνια μέχρι να απευθυνθούν στο γιατρό γιατί αισθάνονται άβολα και ντρέπονται. Ωστόσο αν δεν αναζητήσουν θεραπεία το ουροποιητικό σύστημα είναι πιο ευάλωτο σε μολύνσεις και η ποιότητα ζωής τους χειροτερεύει δραματικά.
Ακράτεια- συμπτώματα
Για να καταλάβουμε πώς συμβαίνει η ακράτεια, αρκεί να αναλύσουμε το μηχανισμό: Προϋπόθεση για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τα ούρα είναι να λειτουργούν σωστά τόσο το νεφρικό όσο και το νευρικό μας σύστημα. Επίσης απαιτείται να υπάρχει αντίληψη-κάτι που δεν συμβαίνει όταν είμαστε μωρά-για να ανταποκριθούμε στην ανάγκη για ούρηση. Η σειρά είναι η εξής: Η ουροδόχος κύστη γεμίζει φυσιολογικά με ούρα από τα νεφρά και διατείνεται καθώς η ποσότητά τους μεγαλώνει. Το νευρικό σύστημα ανταποκρίνεται σε αυτό και δίνει σήμα στον οργανισμό να πάει στην τουαλέτα. Ο σφιχτήρας μυς που τα συγκρατεί στην ουροδόχο κύστη χαλαρώνει ώστε τα ούρα να φύγουν. Με αυτό τον τρόπο δεν έχουμε ακράτεια.
Ωστόσο, όταν ο σφιχτήρας μυς είναι χαλαρός εξαιτίας τοκετού ή εμμηνόπαυσης, όταν υπάρχουν τραυματισμοί, ατύχημα, νευρολογικές διαταραχές και νόσοι όπως το Αλτσχάιμερ και η Πάρκινσον η ακράτεια είναι αρκετά συχνή. Οι επιστήμονες έχουν κατηγοριοποιήσει την ακράτεια, ανάλογα με την συχνότητά της, τα αίτια, την ποσότητα ούρων που αποβάλλονται, την αντιμετώπισή της.
Η ακράτεια από προσπάθεια είναι η πιο συχνή μορφή ακράτειας μετά την εγκυμοσύνη και στη φάση της εμμηνόπαυσης. Μπορεί να συμβεί ξαφνικά ενώ κάνουμε σπορ, όταν φταρνιζόμαστε, γελάμε. Επίσης παρουσιάζεται όταν η ουρήθρα είναι υπερκινητική εξαιτίας χαλάρωσης στους μυς της πυέλου. Αυτού του τύπου η ακράτεια δεν συνοδεύεται με συχνουρία.
Ακράτεια-διάγνωση
Για τη σωστή διάγνωση της ακράτειας απαιτείται να πάρουμε πρώτα το ιστορικό της γυναίκας, να μάθουμε τη συχνότητα εμφάνισης της ακράτειας, την ποσότητα των ούρων κ.ά. Επίσης θα ρωτήσουμε αν στο παρελθόν υπήρχε χειρουργική επέμβαση στην περιοχή, αν η γυναίκα είχε εγκυμοσύνες, αν λαμβάνει κάποια αγωγή για το πρόβλημα.
Ακράτεια-εξετάσεις
Θα ακολουθήσει γυναικολογική εξέταση, εξέταση του νευρικού συστήματος, το τεστ του βήχα (βήχετε και ελέγχουμε την ουρήθρα). Άλλες εξειδικευμένες εξετάσεις που ίσως προτείνουμε να γίνουν για τη διάγνωση της ακράτειας περιλαμβάνουν ουροδυναμικό έλεγχο (μετρά τη λειτουργία της κύστης), ουροορομετρία (μέτρηση της ποσότητας των ούρων), υπέρηχοι (μέτρηση της ποσότητας των ούρων που μένουν μέσα στην κύστη) κ.ά. Ανάλογα με τα αποτελέσματα θα δούμε από τι είδους ακράτεια υποφέρει μια γυναίκα και θα προτείνουμε λύσεις.
Ακράτεια & MonaLisa Touch
Ειδικά για την ακράτεια από προσπάθεια υπάρχει μια καινούρια επαναστατική θεραπεία με τη χρήση ενός laser fractional C02, που είναι μη επεμβατική, ανώδυνη και δεν απαιτεί την χορήγηση φαρμάκων που προκαλούν παρενέργειες. Το laser C02 MonaLisa Touch έχει μια ειδική κεφαλή (SUI) που ενδείκνυται για τις περιπτώσεις ελαφριάς και μέτριας ακράτειας από προσπάθεια. Οι περισσότερες επιστημονικές μελέτες που πιστοποιούν την αποτελεσματικότητα του laser C02 MonaLisa Touch στην ακράτεια έχουν γίνει από επιστήμονες στο πανεπιστήμιο της Παβία και στο νοσοκομείο IRCCS San Raffaele του Μιλάνο.
Λεωφόρος Πεντέλης 12-14 Χαλάνδρι
(+30) 210.77.10.386