Ξηρότητα κόλπου - εμμηνόπαυση

Δυσπαρευνία, καύσος,κνησμός, κολπίτιδα, ερεθισμός και έλλειψη ύγρανσης στον γυναικείο κόλπο είναι όσα σηματοδοτεί η φάση της εμμηνόπαυσης. Ευτυχώς τη λύση δίνει το  MonaLisa Touch.

Ξηρότητα κόλπου-ατροφία

Αν είστε γύρω στα 50 και έχετε συμπτώματα όπως ξηρότητα κόλπου, κνησμό, κολπίτιδα, ερεθισμό, δυσκολία και πόνο κατά την ούρηση, πόνο στην σεξουαλική επαφή (δυσπαρευνία), δεν έχετε κανένα λόγο να νιώθετε άσχημα με το σώμα σας. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες περίπου οι μισές γυναίκες που έχουν περάσει το κατώφλι της εμμηνόπαυσης παρουσιάζουν τουλάχιστον ένα από τα παραπάνω συμπτώματα, όπως ξηρότητα κόλπου, τα οποία είναι αποτέλεσμα της ατροφίας του κόλπου. Μάλιστα ένα ποσοστό 15%-45% των γυναικών εμφανίζουν ατροφία κόλπου με ξηρότητα κόλπου, αίσθηση καύσου, αιμορραγία, λευκόρροια και κνησμό.

Η ξηρότητα του κόλπου είναι μια κατάσταση που οφείλεται στην ατροφία του. Στην εμμηνόπαυση υπάρχουν κάποιες σημαντικές αλλαγές που αυξάνουν την ξηρότητά του: Η μείωση της παραγωγής οιστρογόνων συνοδεύεται από φαινόμενα όπως χαμηλά επίπεδα κολλαγόνου, μείωση της ελαστικότητας του περιβάλλοντος του κόλπου που γίνεται πιο στενός και συρρικνώνεται. Επίσης οι σμηγματογόνοι αδένες σταματούν να λειτουργούν όπως παλιά και παράγουν λιγότερες εκκρίσεις με αποτέλεσμα η φυσική λίπανση να επιβραδύνεται και να ελαττώνεται. Ο κόλπος, λοιπόν, δύσκολα υγραίνεται, γεγονός που δημιουργεί αίσθηση καύσου, δυσπαρευνία, ξηρότητα κόλπου, δυσφορία.

Οι αλλαγές που συμβαίνουν στην εμμηνόπαυση προκαλούν επίσης μείωση του πάχους του κολπικού επιθηλίου και της έκκρισης γλυκογόνου. Όπως ακριβώς συμβαίνει και στην επιδερμίδα μας, έτσι και στο χόριο, εσωτερική στιβάδα του βλεννογόνου του κόλπου, υπάρχει μείωση στην αγγείωση και στην ικανότητα διατήρησης της υγρασίας με αποτέλεσμα την αφυδάτωση και ξηρότητα του κόλπου.

Ξηρότητα κόλπου-κολπίτιδα

Όπως είπαμε, η ατροφία κόλπου οδηγεί σε ξηρότητα, αλλά και σε κνησμό και αίσθηση καύσου. Λόγω της ξηρότητας κόλπου το pH αλλάζει και η περιοχή είναι ευάλωτη σε εμφάνιση κολπίτιδας. Μάλιστα τα περιστατικά κολπίτιδας υποτροπιάζουν συχνά εξαιτίας της ατροφίας. Σήμερα υπάρχει λύση στην κολπική ξηρότητα που συνδέεται με τα υπόλοιπα συμπτώματα.

Το όνομά της: MonaLisa Touch laser CO2!

Ξηρότητα κόλπου-θεραπεία

Το laser fractional δρα τοπικά στον βλεννογόνο του κόλπου, αντιμετωπίζοντας έτσι την ατροφία, την ξηρότητα κόλπου αλλά και την ενόχληση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, λόγω δυσπαρευνίας (πόνος στη σεξουαλική επαφή). Όταν υπάρχει ατροφία κόλπου οι γυναίκες δε νιώθουν άνετα στο σεξ και έχουν τα παραπάνω δυσάρεστα συμπτώματα. Η χρήση κολπικών λιπαντικών δεν λύνουν την ξηρότητα του κόλπου. Ανακουφίζουν προσωρινά και επιδρούν μόνο στο επιθήλιο, δηλαδή την ανώτερη, επιφανειακή στιβάδα.

Αντίθετα, το laser CO2 MonaLisa Touch προσφέρει ανάπλαση του κόλπου καθώς επιδρά θετικά στις εξής στιβάδες του: βλεννογόνο (επιθήλιο και χόριο), υποβλεννογόνιο μυϊκό χιτώνα (ακόμα πιο βαθιά στιβάδα) και εξωτερικό χιτώνα.

Επιπλοκές θεραπείας με laser CO2 MonaLisa Touch

Η διαδικασία είναι πολύ ασφαλής και δεν παρατηρούνται επιπλοκές. Η μέθοδος γίνεται από γυναικολόγο με εκπαίδευση στην εφαρμογή της συσκευής και αντενδείκνυται σε περιπτώσεις που υπάρχουν ενεργείς φλεγμονές (π.χ. μυκητίαση, έρπης γεννητικών οργάνων).

Ακολουθήστε μας στο Instagram για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας. 

forma

prosfora

Δείτε το βίντεο

Η Φιλοσοφία του Ιατρείου μας

Πάντα με σεβασμό, ευαισθησία και αλληλεγγύη στη γυναικεία φύση, σε συνδυασμό με την επιστημονική κατάρτηση και εμπειρία, αφιερώνω όσο χρόνο χρειάζεται, για την κατανόηση και επίλυση όλων όσων σας προβληματίζουν.