Πέμπτη, 03 Δεκεμβρίου 2020 17:06

Έρευνα: Το άγχος και η κατάθλιψη της εγκύου επηρεάζουν την υγεία του μωρού

Η περίοδος της εγκυμοσύνης αναμφισβήτητα είναι το πιο όμορφο ταξίδι στη ζωή μιας γυναίκας. Ωστόσο, υπάρχουν μέλλουσες μαμάδες που βιώνουν έντονο στρες κατά την εγκυμοσύνη τους, γεγονός που ενδέχεται να επηρεάσει την υγεία των παιδιών τους μακροπρόθεσμα.

Πιο συγκεκριμένα, νέα ολλανδική επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο  πνευμονολογικό περιοδικό «Thorax» καταδεικνύει ότι η κατάθλιψη και το άγχος των μητέρων κατά την εγκυμοσύνη συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης άσθματος και άλλων προβλημάτων των πνευμόνων αργότερα στα παιδιά τους.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι ο κίνδυνος αναπνευστικών παθήσεων αργότερα στη ζωή σχετίζεται (και) με την έκθεση ενός παιδιού, όταν ακόμη βρίσκεται στη μήτρα, στις ψυχικές διακυμάνσεις της εγκύου μητέρας του. Συνεπώς, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τέτοια προβλήματα των παιδιών δεν προέρχονται μόνο από γενετικούς, κοινωνικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Τι έδειξε η μελέτη

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Δρ. Εβέλιεν βαν Μιλ του Τμήματος Παιδιατρικής του Ιατρικού Κέντρου Έρασμος του Ρότερνταμ, ανέλυσαν στοιχεία για 4.231 παιδιά ηλικίας δέκα ετών, εκ των οποίων σχεδόν το 6% είχε άσθμα. Παράλληλα, ελήφθη υπόψη η αξιολόγηση μέσω ερωτηματολογίου της ψυχικής κατάστασης των μητέρων, όταν ήταν έγκυες.

Όπως διαπιστώθηκε, τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετίζονταν με αυξημένο κατά 45% έως 92% κίνδυνο για την ύπαρξη άσθματος στα παιδιά τους μετά από μία δεκαετία. Η ψυχική κατάσταση του πατέρα δεν φάνηκε να παίζει αντίστοιχο ρόλο. Οι ερευνητές θεωρούν ως πιθανότερη βιολογική εξήγηση την παραγωγή ορμονών του στρες από τις εγκύους, κάτι που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη των πνευμόνων του εμβρύου.

Η γυναικολόγος Σοφία Καλογήρου είναι πάντα δίπλα σας στο ταξίδι της εγκυμοσύνης σας, ώστε να διασφαλίσει την υγεία του μωρού σας και τη δική σας.

Μη διστάσετε να επικοινωνήστε μαζί μας στο 210 77 10 386, αν κάτι σας ανησυχεί.

Ακολουθήστε μας στο Instagram για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας. 

forma

prosfora

Δείτε το βίντεο

Η Φιλοσοφία του Ιατρείου μας

Πάντα με σεβασμό, ευαισθησία και αλληλεγγύη στη γυναικεία φύση, σε συνδυασμό με την επιστημονική κατάρτηση και εμπειρία, αφιερώνω όσο χρόνο χρειάζεται, για την κατανόηση και επίλυση όλων όσων σας προβληματίζουν.