Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021 15:13

Εμμηνόπαυση και κάπνισμα: Πώς σχετίζονται;

Αν και το κάπνισμα έχει συνδεθεί με την υγεία των πνευμόνων, νεότερες μελέτες φανερώνουν την επίδρασή του στη γενικότερη υγεία μας. Όσον αφορά στις γυναίκες, νεότερα επιστημονικά δεδομένα καταδεικνύουν ότι το κάπνισμα μπορεί να επισπεύσει την κλιμακτήριο.

Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν το κατά πόσο το κάπνισμα θα προκαλέσει πρόωρη εμμηνόπαυση. Σημαντικό ρόλο παίζει το εάν η γυναίκα έχει κόψει το κάπνισμα, πόσο κάπνιζε πριν το κόψει ή πόσο συνεχίζει να καπνίζει.

Ο μηχανισμός με τον οποίο το κάπνισμα επιφέρει πρόωρη εμμηνόπαυση είναι πολύπλοκος και δρα σε διάφορα επίπεδα. Οι υδρογονάνθρακες στο τσιγάρο ελαττώνουν τον αριθμό των ωοθυλακίων στην ωοθήκη, τη σύνθεση οιστρογόνων και προάγουν το μεταβολισμό των οιστρογόνων στο ήπαρ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα οιστρογόνα να μην παραμένουν αρκετά στο αίμα. Οι γυναικείες ορμόνες (οιστρογόνα) κυκλοφορούν σε πολύ χαμηλά επίπεδα στην κλιμακτήριο.

Οι καπνίστριες έχουν εμμηνόπαυση 1 έως 2 χρόνια νωρίτερα

Στις μελέτες που έχουν γίνει, ένας είναι ο κοινός παράγοντας που σχετίζεται με την πρόωρη εμμηνόπαυση: το κάπνισμα. Φάνηκε μάλιστα, ότι οι γυναίκες που καπνίζουν έχουν κλιμακτήριο 1 έως 2 χρόνια νωρίτερα, συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν καπνίζουν.

Και το παθητικό κάπνισμα συνδέεται με τη πρόωρη εμμηνόπαυση

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα κι αν δεν καπνίζει μία γυναίκα, έχει αυξημένες πιθανότητες να έχει πρόωρη κλιμακτήριο, όταν εκτίθεται σε παθητικό κάπνισμα. Σύμφωνα με σχετική μελέτη, κατά μέσο όρο οι γυναίκες που είχαν εκτεθεί σημαντικά σε παθητικό κάπνισμα είχαν κλιμακτήριο 13 μήνες νωρίτερα, σε σχέση με τις μη καπνίστριες που δεν είχαν εκτεθεί σε παθητικό κάπνισμα.

Ο ρόλος των γονιδίων

Η γενετική προδιάθεση μιας γυναίκας καθορίζει πολλές φορές και την επίδραση του καπνίσματος στην εμμηνόπαυση. Μερικά γονίδια σε συνδυασμό με το κάπνισμα συνδέονται με ακόμη πιο πρόωρη κλιμακτήριο.

Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να καθυστερήσει την εμμηνόπαυση;

Η επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταλήξει σε σαφή συμπεράσματα όσον αφορά τη σχέση του καπνίσματος με την πρόωρη εμμηνόπαυση σε γυναίκες που ήταν καπνίστριες, αλλά πλέον έχουν απαλλαγεί από τη βλαβερή αυτή συνήθεια.

Μεγάλη έρευνα πάντως, που έγινε με τη συμμετοχή 116 χιλιάδων νοσοκόμων, φανέρωσε ότι οι γυναίκες που κάπνιζαν 10 ή λιγότερα τσιγάρα την ημέρα και το έκοψαν πριν γίνουν 25 ετών, είχαν περίπου τις ίδιες πιθανότητες να εμφανίσουν πρόωρη κλιμακτήριο με τις γυναίκες που δεν έχουν καπνίσει ποτέ.

H γυναικολόγος, Σοφία Καλογήρου είναι πάντα στη διάθεσή σας για να σας δώσει χρήσιμες συμβουλές για τη γυναικολογική σας υγεία.

Για αναλυτική ενημέρωση πάνω στο θέμα της εμμηνόπαυσης πατήστε εδώ ή επικοινωνήστε μαζί μας στο 210 77 10 386.

Ακολουθήστε μας στο Instagram για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας. 

forma

prosfora

Δείτε το βίντεο

Η Φιλοσοφία του Ιατρείου μας

Πάντα με σεβασμό, ευαισθησία και αλληλεγγύη στη γυναικεία φύση, σε συνδυασμό με την επιστημονική κατάρτηση και εμπειρία, αφιερώνω όσο χρόνο χρειάζεται, για την κατανόηση και επίλυση όλων όσων σας προβληματίζουν.