Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2021 15:17

Έρευνα: Πώς συνδέεται η εμμηνόπαυση με τις διαταραχές του θυρεοειδούς;

Μία νέα μελέτη έρχεται να καταδείξει τη συσχέτιση της εμμηνόπαυσης με τον υποθυρεοειδισμό, αλλά και το πώς η βελτίωση των συμπτωμάτων του υποθυρεοειδισμού θα μπορούσε να συμβάλλει στη καλύτερη διαχείριση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.

Τι είναι ο υποθυρεοειδισμός;

Ο υποθυρεοειδισμός είναι η υπολειτουργία του θυρεοειδούς, όπου ο οργανισμός παράγει χαμηλή ποσότητα συγκεκριμένων θυρεοειδικών ορμονών. Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν, είναι ότι ο υποθυρεοειδισμός και η εμμηνόπαυση έχουν μερικά κοινά συμπτώματα.

Αρχικά, ο υποθυρεοειδισμός είναι πιο συχνός σε μεσήλικες γυναίκες, στην ηλικία δηλαδή που οι γυναίκες βρίσκονται στην προεμμηνόπαυση ή στην εμμηνόπαυση. Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά πώς οι ορμόνες επηρεάζουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς.

Η σχέση ανάμεσα στα οιστρογόνα και τον θυρεοειδή

Πώς μπορεί να συνδέονται οι διαταραχές του θυρεοειδούς με την εμμηνόπαυση; Αυτό μπορεί να οφείλεται στη σχέση ανάμεσα στη λειτουργία του θυρεοειδούς και τα οιστρογόνα, τη βασική ορμόνη του φύλου στη γυναίκα.

Σε σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Thyroid Research» αναφέρεται ότι υπάρχουν «στοιχεία ότι τα οιστρογόνα μπορεί να έχουν άμεση επίδραση στα ανθρώπινα θυρεοειδικά κύτταρα».

Οδεύοντας στην εμμηνόπαυση, τα επίπεδα οιστρογόνων μειώνονται σημαντικά, γεγονός που προκαλεί και πολλά από τα συμπτώματά της, επηρεάζοντας επίσης, τη λειτουργία του θυρεοειδούς, οδηγώντας σε διαταραχές του. Απαιτείται ωστόσο, περισσότερη έρευνα για την καλύτερη κατανόηση της σχέσης μεταξύ αυτών των δύο ορμονών.

Μπορεί ο υποθυρεοειδισμός να επηρεάσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης;

Υποθυρεοειδισμός και εμμηνόπαυση έχουν πολλά αλληλοεπικαλυπτόμενα συμπτώματα. Μια γυναίκα που έχει και υποθυρεοειδισμό και βρίσκεται σε εμμηνόπαυση, μπορεί να έχει αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσει αυτά τα συμπτώματα με μεγαλύτερη σοβαρότητα. Ωστόσο, με την κατάλληλη θεραπεία για τη διαταραχή του θυρεοειδούς, βελτιώνεται και η διαχείριση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.

H γυναικολόγος, Σοφία Καλογήρου είναι πάντα στη διάθεσή σας για να σας δώσει χρήσιμες συμβουλές για τη γυναικολογική σας υγεία. Για αναλυτική ενημέρωση πάνω στο θέμα της εμμηνόπαυσης και τα συμπτώματά της πατήστε εδώ ή επικοινωνήστε μαζί μας στο 210 77 10 386.

Ακολουθήστε μας στο Instagram για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας. 

forma

prosfora

Δείτε το βίντεο

Η Φιλοσοφία του Ιατρείου μας

Πάντα με σεβασμό, ευαισθησία και αλληλεγγύη στη γυναικεία φύση, σε συνδυασμό με την επιστημονική κατάρτηση και εμπειρία, αφιερώνω όσο χρόνο χρειάζεται, για την κατανόηση και επίλυση όλων όσων σας προβληματίζουν.